NICOSIA - De Cypriotische president Tassos Papadopoulos heeft vandaag kritiek geuit op het rapport dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan aan de Veiligheidsraad heeft gestuurd over het mislukken van de hereniging van Grieks- en Turks-Cyprus.

Annan zegt in het rapport onder meer dat de Grieks-Cyprioten het VN-plan bewust getorpedeerd hebben door de bevolking een verkeerde voorstelling van zaken te geven over de gevolgen van de hereniging. Ook waren de Grieks-Cyprioten in tegenstelling tot de Turks-Cyprioten volgens Annan niet bereid om concessies te doen om een einde te maken aan de tweedeling van het eiland.

Volgens Papadopoulos zit Annans analyse ,,vol fouten en onnauwkeurigheden" en legt Annan ten onrechte de zwartepiet bij de Grieks-Cyprioten. De Grieks-Cypriotische bevolking heeft het VN-plan volgens Papadopoulos afgewezen omdat het neer zou komen op een legitimatie van de Turkse inval in Cyprus in 1974 en het uitroepen van een aparte onafhankelijk Turks-Cypriotische staat, die alleen door Turkije wordt erkend. Annan en Papadopoulos hebben later vandaag een gesprek over het Cyprus-rapport.

Op 24 april wees 76 procent van de Grieks-Cyprioten het na moeizame onderhandelingen tot stand gekomen herenigingsvoorstel van de hand. Op Turks-Cyprus stemde tweederde van de bevolking voor het plan, dat voorzag in de creatie van twee grotendeels autonome deelstaten onder de paraplu van een nationale regering met beperkte bevoegdheden en de terugkeer van een deel van de Grieks-Cypriotische vluchtelingen naar het noordelijke deel van het eiland.