Olympische vlam klaar voor reis rond de wereld
Foto: reuters
OLYMPIA - Het aftellen naar de Zomerspelen, die op 13 augustus in Athene van start gaan, kan beginnen. Voor de antieke tempel van de Griekse godin Hera in Olympia, bakermat van de Spelen van de Oudheid, is de Olympsche vlam vanmorgen aangestoken.

De vlam werd aangestoken door de zonnestralen. Het was al sinds de Winterspelen van 1998 geleden dat het weer zoiets toeliet. De toneelspeelster Thaleia Prokopiou liet zich als ,,Hoge Priesteres'' omringen door 20 jonge vrouwen of ,,priesteressen", en gaf het vuur door aan de Griekse speerwerper Kostas Gatsioudis. Hij begint als eerste loper aan een lange tocht rond de wereld. Ongeveer 3.500 mensen moeten er voor zorgen dat de Olympische toorts de reis van 140 dagen over zowat 78.000 km goed doorkomt.

Na een tocht door 68 landen en vijf continenten keert de Olympische fakkel terug naar Griekenland voor de openingsceremonie op 13 augustus van de 28ste olympiade. IOC-voorzitter Jacques Rogge onderstreepte tijdens een toespraak ,,dat de vlam voor het eerst echt de ganse wereld rondgaat''. Daarnaast zal de fakkel alle steden aandoen waar de Moderne Spelen sinds 1896 werden georganiseerd.