AMSTERDAM - De Nederlandse uitgever PCM heeft vorig jaar weer winst gemaakt. Het bedrijf behaalde een nettoresultaat van 8,7 miljoen euro. In 2002 werd nog een verlies gemaakt van 9 miljoen euro. De omzet daalde met 6,9 procent naar 649,7 miljoen euro, aldus de krantenuitgever.

De Persgroep, in ons land uitgever van onder meer de kranten Het laatste Nieuws en De Morgen, is kandidaat-overnemer van PCM, nadat de groep eerder al dagblad Het Parool uit de PCM-stal overnam. De Persgroep is evenwel niet de enige kandidaat, andere pretendenten zijn vier Britse en Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Op de presentatie van de jaarcijfers werd vernomen dat mogelijk morgen/vrijdag een verdere selectie van de kandidaten zal worden doorgevoerd.

De omzet stond volgens PCM, dat onder meer de landelijke kranten De Volkskrant en NRC Handelsblad uitgeeft, onder druk door het dalende advertentievolume. De complete krantenbranche heeft hier al enkele jaren last van. De totale advertentieomzet van kranten en huis-aan-huisbladen daalde vorig jaar met 44,3 miljoen euro, ofwel 18,4 procent.

Door de huidige marktomstandigheden wil de raad van bestuur van PCM geen concrete uitspraken doen over de verwachtingen voor dit jaar. Het bedrijf blijft de markt lastig noemen, maar ziet wel tekenen van licht herstel. De vooruitzichten op de markt voor personeelsadvertenties blijven volgens de uitgever nog altijd somber.

De groep PCM voerde vorig jaar een omvangrijke reorganisatie door. Het personeelsbestand verminderde met 601 arbeidsplaatsen, 16 procent van het totaal aantal medewerkers. De krant Het Parool en de tak huis-aan-huisbladen werden eind 2002 afgestoten. Het Parool kwam in handen van het Belgische De Persgroep. Ook verhuisde het hoofdkantoor naar een goedkoper pand in Amsterdam. De boekwinst die hiermee werd behaald, heeft PCM volledig gebruikt voor de financiering van de reorganisatie.

De omzet van de divisie Algemene Boeken steeg met bijna een kwart door de overname van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Deze uitgever werd 1 november 2002 toegevoegd aan de stal van PCM. De autonome stijging van het onderdeel Algemene Boeken bedroeg 3 procent. Het onderdeel maakt ongeveer eenvijfde uit van de totale omzet van de uitgever.

Overname

PCM staat in de etalage. Op dit moment zijn er nog vijf partijen in de race om de uitgever. Het gaat om vier Britse en Amerikaanse investeringsmaatschappijen en de Belgische Persgroep.

Een woordvoerder van PCM laat weten dat mogelijk morgen een verdere selectie van de kandidaten wordt doorgevoerd; met de overgebleven partijen wordt verder gesproken. Alle vijf de partijen hebben een definitief bod ingediend. Volgens de woordvoerder heeft PCM een aantal voorwaarden gesteld aan de overname. Het bedrijf mag bijvoorbeeld niet worden opgesplitst en in delen doorverkocht.