'Flatlife' wint Franse filmprijs
BRUSSEL - 'Flatlife', de korte animatiefilm van Gentenaar Jonas Geirnaert, heeft de Prix UIP weggekaapt op het 17de Filmfestival van het Franse Angers. Aan de prijs hangt een cheque vast van 2.000 euro en een nominatie voor de European Film Awards 2005, die in december worden uitgereikt in Berlijn.

De Prix UIP is een gezamenlijk initiatief van United International Pictures (UIP), de European Film Academy (EFA) en 12 filmfestivals in Europa en heeft als doel de promotie en ondersteuning van korte films en aanstormend filmtalent. Per festival bekroont een onafhankelijke jury een Europese korte film in competitie met de UIP Prijs, goed voor een bedrag van 2.000 euro en een nominatie voor de European Film Awards in de categorie korte film.

De uiteindelijke winnaar van de European Film Academy Korte Film wordt gekozen door de leden van de EFA en ontvangt een geldprijs van 10.000 euro. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de ceremonie van de European Film Awards in Berlijn in december.

De UIP Prijs is Flatlifes dertiende bekroning. In mei 2004 kaapte het afstudeerproject van Geirnaert de juryprijs weg op het Filmfestival van Cannes. In augustus volgde een speciale prijs voor de 'geweldige humor en perfecte timing' op het 11de Internationale Animatiefilmfestival in het Russische Krok.

Nog op het festival van Angers sleepte een andere Belgische film, 'L'enfant endormi' van de Belgisch-Marokkaanse Yasmine Kassari, de Publieksprijs in de wacht. De actrices Mounia Osfour en Rachida Brakni kregen de prijs voor beste vrouwelijke vertolking.