Beurs speculeert al op nieuwe veldslag Telindus
Foto: vum
Terwijl Telindus zich opmaakt om de laatste rechte lijn van het overnameproces in te gaan, speculeerde de beurs op een nieuwe prijsverhoging. Telindus eindigde 3,6procent boven de biedprijs van Belgacom. 5procent van de aandelen wisselde van eigenaar.

TELINDUS gaat het weekend in zonder te weten waar zijn lotsbestemming ligt. Op niveau van de aandeelhouders is de druk van de ketel. Met een bod van Belgacom van 16,60 euro heeft Telindus van de situatie gemaakt wat er te maken van viel. Een affaire die begon met een onbehouwen bod van Belgacom op Telindus dat ervoor koos om vanuit de heup te schieten in plaats van tot een onderhandeld bod te komen.

Opmerkelijk is dat die realiteit niet leefde bij de raad van bestuur van Belgacom toen het op de biedknop drukte. Ceo Didier Bellens en zijn overname-adviseurs van Petercam hadden blijkbaar de indruk gewekt dat het pad geëffend was, onder meer na een etentje met Pierre Drion en Marc Ooms van Petercam. Waarom Bellens ervoor koos om ongeschreven regels met voeten te treden en onvriendelijk te bieden, is niet bekend. Daardoor kreeg Belgacom wel tegenkanting en Telindus schakelde Crédit Suisse First Boston (CSFB) en Degroof in om een verdedigingsstrategie op te stellen.

Belgacom heeft de jongste weken vooral pogingen ondernomen om de situatie weer vlot te trekken. Zo koos de raad van bestuur voor een eigen adviseur, ING Bank, terwijl het management Petercam behield.

Toch bleef Belgacom ervan overtuigd dat het geruchten over nakende tegenbiedingen op Telindus niet ernstig hoefde te nemen, dat het slechts tactiek was om Belgacom tot een hogere biedprijs aan te zetten.

De jongste twee weken wijzigde dat besef en begon Belgacom na te denken over een verhoging van zijn biedprijs. Telindus manoeuvreerde echter handiger en rookte Belgacom waar mogelijk uit. Het proces veranderde in een heuse veiling. Maar Telindus had nog een bijkomende verrassing in petto.

Het had de kandidaat-bieders gevraagd om tegen dinsdagnamiddag (13 december) hun biedingen over te maken. Om 19 uur zou een raad van bestuur beginnen om te kiezen uit de tegenbiedingen. Belgacom was niet uitgenodigd. Daarmee werd Belgacom de mogelijkheid ontnomen om zijn bod ,,vrijwillig'' te verhogen. Als Belgacom nog zou willen bieden, dan zou het minstens 5 procent boven het bod van de ,,witte ridder'' moeten gaan.

Die tactiek heeft gewerkt. France Telecom (FT) had dinsdagnamiddag een stevig bod van 15,8 euro neergelegd. British Telecom (BT), dat een bod aangekondigd had, was te laat. De raad van bestuur koos 's avonds voor FT zonder dat het bod van BT er was. BT kwam pas 's nachts boven water en kreeg te horen dat het te laat was.

Daardoor bleven vervolgens twee onzekerheden over: wat doet Belgacom en wat doet BT? BT was voor Telindus zeker niet de beste bieder want Telindus zou dan een klein onderdeel in de grote netwerkintegratie van BT worden. Bij Belgacom en FT lag dat anders.

Het bij de neus genomen Belgacom vuurde onmiddellijk terug: het overtroefde het Frans bod met het wettelijk minimum plus een afrondingsbedrag of 16,60 euro per aandeel. Telindus had Belgacom waar het de groep hebben wou en was mentaal klaar voor de laatste rechte lijn. De aandeelhouders krijgen wat ze willen, nu was het nog zaak om tastbare garanties te verkrijgen voor het behoud van de identiteit en werkgelegenheid van Telindus. Hoe duurder Telindus verkocht wordt, hoe meer de koper ,,synergieën'' zal zoeken om zijn investering terug te verdienen. Bij een dienstenbedrijf houdt zo'n zoektocht altijd risico's in.

De beurs zat gisteren nog in de puur kapitalistische fase. Hefboomfondsen speculeerden op een verder opbod. Telindus steeg op een bepaald ogenblik met 6,15% tot 17,25 euro, of 4% boven de biedprijs van Belgacom. Liefst 5% van de Telindus-aandelen wisselde van eigenaar.

De hefboomfondsen, die in dit dossier al tegen een mooie winst aankijken, riskeren weinig met hun bijkomend gokje. Niemand durfde gisteren te voorspellen wat France Telecom zal doen. Verwacht wordt dat Telindus maandag of dinsdag meer zal weten. Uiterlijk woensdag moeten de bestuurders zich uitspreken over het bod van FT, een dag later over dat van Belgacom.

Analisten zijn het erover eens dat de beurskoers boven de waarde van Telindus ligt. Maar voor een strategisch actief betaal je een strategische prijs, niet een puur financiële. Ten slotte is er de ego-kwestie. ,,Haantjesgedrag is nooit ver weg als mannen een overnamestrijd aangaan'', zei een betrokkene gisteren. ,,En met Fransen weet je maar nooit.''