-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Diensten
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  TransportAlgemeen

De beurs van Tokio is maandag op het hoogste niveau in zeven jaar geëindigd. De Nikkei-index met 225 aandelen steeg 0,15 procent of 26,93 punten tot 18.215,35 punten. Dat is de hoogste stand sinds mei 2000.

Auto

De Japanse autoconstructeur Nissan en zijn partner Renault gaan met het Indiase Mahindra & Mahindra een autofabriek bouwen in Madras, in het zuiden van India. De investering bedraagt zo'n 686 miljoen euro. De fabriek, die in 2009 van start gaat, zou op termijn 400.000 wagens per jaar bouwen.

De arbeiders van de Roemeense Renault-dochter Dacia hebben een loonsverhoging van 20,19 procent bedongen. Het bedrijf heeft 11.000 werknemers, die gemiddeld 250 euro netto verdienen. De werknemers beroepen zich op een spectaculaire productiestijging van onder meer de Dacia Logan om de loonsverhoging te bekomen.

De operationele winst voor belastingen van de afdeling bedrijfsvoertuigen van Volkswagen (de bestelwagens) steeg in 2006 5,4 procent tot 100,8 miljoen euro. De verkoop ging 14 procent omhoog tot 8,34 miljard euro.

Chemie & Farma

Het Gentse biotechnologiebedrijf Devgen heeft een subsidie van 0,9 miljoen euro van de Vlaamse overheid ontvangen voor zijn onderzoek naar nieuwe middelen en therapeutische oplossingen voor de behandeling van obesitas.

Diensten

De nettowinst bij de Nederlandse post- en pakjesvervoerder TNT steeg vorig jaar met 7,5 procent tot 828 miljoen euro. De omzet groeide met bijna 8 procent tot boven de 10 miljard euro.

Financiën

De centrale banken hebben vorig jaar wereldwijd hun voorraad dollars verminderd, ten voordele van de euro en het Britse pond.

Van de 129 ondervraagde landen hebben 47 centrale banken, die samen 1.538 miljard dollar (30 procent van de internationale reserves) bezitten, meegewerkt aan een onderzoek van het vaktijdschrift Central Banking .

Industrie

IBA , een Belgische producent van deeltjesversnellers, gaat een Cyclone 30 leveren aan het Indiase Department of Atomic Energy. De waarde van het contract ligt tussen 5 miljoen en 10 miljoen euro.

De wapenfabrikant FN Herstal heeft het afgelopen jaar meer omzet en winst behaald. De winst zou de 20 miljoen euro benaderen bij een omzet van 460 miljoen euro. Dat schreef de krant La Libre Belgique maandag. De voorlopige cijfers zijn nog niet goedgekeurd door de bedrijfsrevisor.

IT & Telecom

Arinso , een Belgische specialist in software voor hr-toepassingen, realiseerde in het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst van 0,5 miljoen euro. Dat is meer dan vorig jaar (0,4 miljoen euro), maar analisten hadden gemiddeld gerekend op een kwartaalwinst van 3,2 miljoen euro.

Het Zweedse telecombedrijf Ericsson biedt 9,8 miljard Zweedse kronen cash (zo'n 1 miljard euro) voor de Noorse groep Tandberg Television , die IPTV (internettelevisie) aanbiedt. Het bod van Ericsson is 10 procent hoger dan dat van zijn Amerikaanse concurrent Arris.

De Belg Johan Deschuyffeleer is benoemd tot managing director en vicepresident van de afdeling TSG (Technology Solutions Group), HP General Western Europe, bij het computerbedrijf Hewlett-Packard . Deschuyffeleer zal in die functie verantwoordelijk zijn voor twaalf Europese landen.

De vakbonden van de Frans-Amerikaanse telecomreus Alcatel-Lucent zijn van plan om in Frankrijk naar de rechtbank te stappen om de 12.500 ontslagen die de groep wereldwijd wil doorvoeren, aan te vechten. Volgens hen heeft de directie de Europese wetgeving geschonden omdat de Europese ondernemingsraad niet als eerste werd geïnformeerd over de herstructureringsplannen.

Transport

De raad van bestuur van EADS heeft maandag het herstructureringsplan voor zijn dochteronderneming Airbus goedgekeurd. De plannen voor de reorganisatie van Airbus worden op woensdag 28 februari voorgelegd aan de Europese ondernemingsraad van het bedrijf.

De co-voorzitter Louis Gallois van de Europese luchtvaartgroep EADS zou Marwan Lahoud voorgedragen hebben als nummer twee van het concern. Dat schreef La Lettre de l'Expansion maandag. Lahoud is de topman van het raketbedrijf MBDA, dat deels in handen is van EADS.