De ingrediënten voor een opbod zijn aanwezig. De interesse in Taminco is groot en de verkoper heeft geen verantwoording meer af te leggen.

Hilde Famaey van het durfkapitaalfonds Taros, een van de personen met de meeste ervaring in de Belgische durfkapitaalmarkt, is bezig met een oefening die tegen haar eigen jarenlange principes indruist. Famaey heeft in het verleden geregeld 'neen' gezegd tegen een deal omdat de vraagprijs te hoog was. Ze hield liever de knip op de portemonnee in plaats van zich te laten verleiden tot risicovolle avonturen.

Het gevolg is dat de Belgische portefeuille van Taros vandaag beperkt is tot één belangrijke deelneming: het Gentse chemiebedrijf Taminco. Taros kocht het in 2003 dan nog omdat de eigenlijke winnaars van de biedronde, Morgan Stanley Capital Partners en Sorgenti Investment Partners, in de laatste rechte lijn afhaakten.

Taros greep zijn kans en deed 5 miljoen euro van de koopprijs af: 115 miljoen ondernemingswaarde in plaats van 120 miljoen euro.

Taminco ontstond uit UCB dat in 1993 een methylaminefabriek in Leuna toevoegde. Het bedrijf verdubbelde vorig jaar in omvang toen het de amine-activiteiten van het Amerikaanse Air Products overnam en daardoor naast Europa ook een stevige poot in de VS (met uitlopers naar Latijns-Amerika) verwierf. Methylamines (chemische bouwstenen) worden gebruikt in bijvoorbeeld agrochemicaliën, voederadditieven, solventen en bij waterbehandeling.

In de rol die Famaey nu heeft, heeft ze er belang bij voor de laatste euro te gaan. Kandidaat-kopers weten zich al verzekerd van allerhande audits (milieu, fiscaal, juridisch,...) en banken zouden bereid zijn tot zes keer de operationele cashflow te financieren. Dit voor een activiteit die groeit met de economie. Bovendien moet Taminco nog fors investeren in China, waar de echte groei is.

Met een mogelijke verkoopprijs van ruim 600 miljoen is het de vraag of Taros niet de laatste dure deal wordt in België voordat de gunstige verkoopconjunctuur omslaat.