Na Arris doet ook Ericsson een bod op het Noorse Tandberg Television.

De Zweedse telecomreus Ericsson doet een bod van ruim één miljard euro op het Noorse Tandberg. Ericsson is bereid om 106 Noorse kronen voor elk Tandberg-aandeel neer te tellen.

Vorige maand nog leek Tandberg Television in handen te komen van het Amerikaanse Arris, dat een bod van 96 kronen per aandeel had gedaan. De aandeelhouders van Tandberg Television leken dat bod te steunen.

Ericsson bezit nu al bijna 12 procent van Tandberg Television en heeft van andere investeerders al de garantie gekregen dat daar nog minstens 13 procent bijkomt.

,,Dit is een vriendelijk bod dat een goede oplossing biedt voor zowel Ericsson als Tandberg'', zegt Carl-Henric Svanberg, de ceo van Ericsson. ,,Ik denk dat dit aanbod door Tandberg Television als positief beschouwd zal worden.'' Tandberg Television zelf noemde het bod ,,ongevraagd'' en wou het eerst onderzoeken alvorens commentaar te geven.

Tandberg Television is de grootste producent ter wereld van video-encodingsystemen voor internettelevisie, HDTV en on demand video. Met zijn apparatuur kunnen grote videobestanden gecomprimeerd worden om ze daarna via het internet of IPTV (tv-uitzendingen via adsl) door te sturen. Met de aankoop wil Ericsson zijn klantenbestand uitbreiden naar kabel- en satellietoperatoren en omroepen. Ook telecomoperatoren, de traditionele doelgroep van Ericsson, zullen dan bij het bedrijf kunnen aankloppen als ze willen starten met IPTV.

,,Tandberg zal waarschijnlijk wel bij Ericsson terechtkomen'', zegt de analist Michiel Plakman van Robeco. ,,Ze hebben de meeste fire power en de bestaande klanten van Tandberg Television zullen hen waarschijnlijk prefereren.''

Door de groeiende convergentie van verschillende diensten ( triple play en quadruple play ) houden grote telecomspelers als Ericsson de markt scherp in de gaten voor overnameprooien. Zo nam Ericsson in december van vorig jaar al Redback Networks over voor ruim twee miljard dollar. Op die manier konden webrouters en apparatuur voor breedbandnetwerken aan het productengamma worden toegevoegd. De Zweden kwamen zo ook in het vaarwater van het Amerikaanse Cisco. Dat laatste bedrijf kocht zich vorig jaar dan weer in bij Scientific Atlanta, een fabrikant van settopboxen voor kabeltelevisie.

(fpe)