IBA verkoopt aan het Indiase Department of Atomic Energy een deeltjesversneller.

Dat blijkt uit een persbericht van IBA (Ion Beam Applications). De waarde van het contract ligt tussen 5 miljoen en 10 miljoen euro.

De Cyclone 30, goed voor 30 miljoen elektron Volt, is een protonversneller voor medisch gebruik en onderzoek. Het toestel produceert radio-isotopen die ziekenhuizen gebruiken voor nucleaire geneeskunde en klinische diagnoses in oncologie, cardiologie en neurologie. In deze technologie heeft het bedrijf uit Louvain-la-Neuve een marktaandeel van negentig procent.

Met de aankoop wil India onafhankelijk worden van de dure import van medische radio-isotopen. De deeltjesversneller wordt geïnstalleerd in Calcutta en zou begin 2009 in gebruik genomen moeten worden.

Voor Ion Beam Applications is het de derde verkochte Cyclone 30 in ruim een jaar tijd. Begin 2006 werd een toestel verkocht aan Vietnam en midden vorig jaar werd een financieringsakkoord bereikt voor de levering van een Cyclone 30 aan Turkije.

,,IBA bewijst eens te meer zijn leiderschap ten aanzien van oplossingen voor de gezondheidszorg die op cyclotrontechnologie steunt", zegt ceo Pierre Mottet.

IBA investeert dit jaar nog meer dan drie miljoen euro in een productie-uitbreiding in Louvain-la-Neuve. De uitbreiding - een grotere productieruimte en nieuwe testbunkers - zou operationeel moeten zijn tegen het midden van de komende zomer. Het bedrijf gaat dit jaar zo'n 250 mensen aanwerven, de helft daarvan in ons land.

(fpe)