Bernard Arnault  lonkt naar Endemol
Foto: © AP
De geruchtenmolen rond de overname van het productiehuis Endemol draait op volle toeren.

Endemol wordt gecontroleerd door het Spaanse telecombedrijf Telefonica, dat in 2000 het Nederlandse productiehuis voor 5,5 miljard euro overnam van de oprichters John De Mol en Joop van den Ende. Dat was in volle dotcom-hype, toen telecomoperatoren nog vonden dat ze zwaar moesten investeren in ,,content'' voor hun internet- en mobilofonie-activiteiten.

Het werd niet echt een succes. Telefonica bracht Endemol in november 2005 naar de Nederlandse beurs tegen een kwart van de waarde die het er vijf jaar eerder op geplakt had. Vanwege die lage prijs hield het driekwart van de aandelen zelf in portefeuille, in de hoop die later voor meer geld te kunnen verkopen. Dat moment is nu aangebroken: Endemol heeft nu een beurskapitalisatie van een kleine 2,79 miljard euro. Nog altijd maar goed de helft van het bedrag dat Telefonica er zeven jaar geleden voor neertelde, maar toch al meer dan het dubbele van bij de beursgang.

Gisteren schreef The Financal Times (FT) dat ook Bernard Arnault, de voorzitter van de Franse luxegroep LVMH, samen met de algemeen directeur Stéphane Courbit van Endemol France en het private equity-fonds PAI het dossier bekijkt.

Hij is zeker niet de enige. John De Mol heeft al bevestigd dat hij niet uitsloot ,,rechtstreeks of onrechtstreeks'' weer in Endemol te stappen. Volgens de FT bereidt hij een bod voor samen met het private equity-fonds Apax Partners en de zakenbank Goldman Sachs, maar de Spaanse pers meldde eerder al dat hij met Walt Disney in zee zou gaan. Ook de Italiaanse ex-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is al genoemd als mogelijke partner van De Mol. De Mol heeft trouwens via de beurs al opnieuw 5 procent van Endemol gekocht.

Nog volgens de Spaanse pers zou ook de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch de zaak bekijken.

(kdr)