Met Werner Widuckel heeft de Audi-directie een ex-vakbondslid van IG Metall aan tafel zitten.

De 49-jarige Werner Widuckel werd in december 2005 aangeduid als lid van de groepsdirectie van Audi, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid in alle vestigingen van de Duitse autobouwer. Widuckel is een van de zes topdirecteurs die Audi rijk is.

Geen kleine jongen dus die namens het Audi-management gisteren in Vorst kwam onderhandelen over de omvorming van de VW-fabriek tot een Audi-vestiging, en de voorwaarden waarmee dat gepaard gaat (DS 24 februari). Widuckel is als hr-topman bij Audi de opvolger van Horst Neumann, die eind 2005 als personeelsdirecteur doorschoof naar de VW-groepsdirectie toen daar Peter Harz moest aftreden na een corruptie- en seksschandaal.

De transfer van Neumann naar VW en diens opvolging door Widuckel bij Audi kwamen er op aandringen van Martin Winterkorn, toen (en nu) de sterke man bij Audi en sinds midden vorig jaar ook de sterke man van de volledige VW-groep. Bij VW is Winterkorn nu ceo en bij Audi voorzitter van de raad van bestuur.

Widuckel heeft langzaam carrière gemaakt en zijn loopbaan vertoont enkele merkwaardige passages. Zo ging hij in 1977 op 19-jarige leeftijd na de middelbare school als arbeider aan de slag in de grote VW-productiefabriek in Wolfsburg. Daarna ging hij verder studeren, sociale wetenschappen, aan de universiteit van Göttingen. Aan de universiteit in Braunschweig zou hij uiteindelijk zelfs een doctoraat behalen.

In 1985 werd hij aangeworven als adviseur van de ondernemingsraad bij Volkswagen. En in 1991 werd hij coördinator van de Europese ondernemingsraad van de VW-groep.

Die benoemingen had hij mee te danken aan zijn lidmaatschap van de machtige industrievakbond IG Metall. Meer dan één directeur of hoger kaderlid bij VW is afkomstig uit de gelederen van IG Metall, dat als vakbond dankzij het Duitse model van Mitbestimmung het bedrijfsbeleid mee bepaalt en de helft van de leden van de Aufsichtsrat bij VW levert.

Werner Widuckel kwam pas begin 2005 bij Audi terecht, eerst als hoofd van het hr-departement op het hoofdkantoor in Ingolstadt. Om in december nog een bankje op te schuiven en lid te worden van de Audi-directie.

Publieke verklaringen over VW Vorst heeft hij nog niet afgelegd. Ook gisteren niet. Maar voor de Brusselse VW-directeur Jos Kayaerts was de komst van Widuckel voldoende om te spreken van een ,,unieke kans'' voor de toekomst van autofabriek.

(jir)