Het redden van de planeet is na de documentaire An Inconvenient Truth van Al Gore in een hogere versnelling geschoten, en dat zullen we geweten hebben. Overal ter wereld proberen handige zakenjongens en klimaatidealisten een graantje mee te pikken van het groeiende eco-bewustzijn. Of alle initiatieven evenveel zoden aan de dijk zetten, valt nog te bezien maar het geweten kan er wel bij varen.

Neem nu de handtas op zonne-energie, of de power purse zoals uitvinder Joe Hynek haar noemt. Met een prijskaartje van 300 dollar niet veel goedkoper dan een designtas van Prada, maar wel planeetvriendelijk. Want: uitgerust met een zonnepaneeltje dat mobilofoons en mp3-spelers kan herladen. Hynek, een ingenieursstudent aan Iowa State University, won er een ontwerpprijs mee van de Amerikaanse Vereniging van Textielchemici. Het idee is echter niet zo origineel: Voltaic brengt al rugzakken op de markt met een ingebouwd zonnepaneel. Extra gadget: het merklogo licht op zodra de cel daadwerkelijk stroom levert.

Hetzelfde idee is ook al opgepikt door de Chinese fabrikant Unison Light, die zonnecel-rugzakken levert tegen een fractie van de prijs die de Amerikaanse designfabrikanten ervoor vragen.

Nog een stapje verder gaan de apparaten die op louter spierkracht functioneren. De opwindradio gaat al zo'n twaalf jaar mee, maar lijkt dankzij de broeikascrisis aan een heropleving begonnen. In die mate zelfs dat ook de fameuze honderd-dollar-computer van MIT-wetenschapper Nicholas Negroponte met een opwindmechanisme is uitgerust.

Maar het verste gaat de Brit Alex Gadsden, die hoogstpersoonlijk een met trapkracht aangedreven wasmachine heeft ontwikkeld. Uit onderdelen van gebruikte wasmachines en een fietsframe stelde hij een nieuwe uitvinding samen: de pedal-powered washing machine . Het kostte hem twintig weken nadenken en ontwerpen, maar nu heeft Gadsden een werkend prototype. Op de website zal het ontwerpschema gepubliceerd worden, zodat iedere belangstellende er zelf een ineen kan knutselen. Gadsden denkt dat niet zozeer de groene westerlingen, maar vooral de bewoners van ontwikkelingslanden geïnteresseerd kunnen zijn.

(rmg)