Gisteren zijn in Zottegem en in Vorst de eerste informatiesessies van start gegaan voor de werknemers van Volkswagen die voor vrijwillig vertrek (en de bijhorende premie) hebben gekozen. De vergaderingen worden georganiseerd door VW zelf en door de administraties van RVA en VDAB.

De betrokkenen krijgen er informatie over hun (sociale) rechten en plichten, de uitbetaling van de ontslagpremie en de werking van de tewerkstellingscellen (die nog niet van start zijn gegaan).

Er hebben in totaal 2.050 arbeiders voor vrijwillig vertrek gekozen. Officieel zijn ze nog in dienst bij VW, tenzij ze elders al een nieuwe baan hebben gevonden. In deze groep zitten geen kandidaten voor brugpensioen. Hun aantal kan nog stijgen, want gisteren maakte de VW-directie onverwacht bekend dat ze het inschrijvingsregister voor vertrekkers opnieuw heeft geopend.

In totaal zullen 1.153 Vlaamse ex-werknemers van VW voor de infosessies worden uitgenodigd, telkens in Zottegem (voor 715 arbeiders die in de regio Aalst-Oudenaarde wonen) en Vorst (voor 438 arbeiders uit de rest van Vlaanderen). In Zottegem gaat het om veertien bijeenkomsten en in Vorst om tien, telkens voor maximaal vijftig arbeiders.

De tewerkstellingscellen starten in ieder geval pas op na de ondertekening van het sociaal plan. Door de commotie over de toekomstplannen van Audi is die cao met vertrekregelingen echter nog altijd niet getekend. Het is onduidelijk wanneer dat wel het geval zal zijn.

(jir)