JERUZALEM - De voormalige Israëlische premier Shimon Peres heeft vandaag verklaard dat Israël, Jordanië en een Palestijnse staat uitgenodigd zouden moeten worden om toe te treden tot de Europese Unie. Dat zou volgens de voormalige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede de landen op de weg naar vrede zetten.

Peres deed zijn verklaringen tijdens een bijeenkomst van de buitenlandse pers in Jeruzalem. Het boegbeeld van de Labour-partij liet zich inspireren door de Cypriotische kwestie.

Met het og op de toetreding van Cyprus tot de EU zijn de twee rivaliserende gemeenschappen op het eiland de jarenlange politieke impasse ontstegen en wordt er opnieuw gepraat over een duurzame oplossing. Volgens Peres zou een gelijkaardige aanpak ook voor het Midden-Oosten kunnen werken. ,,Het zou hoop geven aan Israël, de Palestijnen en Jordanië", aldus Peres.

Hij voegde eraan toe dat de hoge vertegenwoordiger van de EU Javier Solana en de Duitse en Spaanse ministers van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer en Ana Palacio al kennis hebben genomen van zijn idee. De reacties waren volgens Peres positief.

De voormalige premier ontwaart geen fundamentele obstakels op cultureel vlak. Als Turkije zou toetreden tot de EU, aldus Peres, zal de Unie grenzen delen met enkele landen van het Midden-Oosten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in