AMSTERDAM - Euronext, de tweede grootste aandelenbeurs van Europa waar ook de beurs van Brussel bijhoort, is van plan om de beurs van Litouwen, de grootste van de drie Baltische staten, over te nemen. Dat wil Euronext doen met de hulp van de beurs van Warschau (Polen).

Litouwen, dat de eigen beurs wil privatiseren, is zelf bij Euronext gaan aankloppen. Litouwen kiest hiermee resoluut voor Centraal-Europa in tegenstelling tot de andere Baltische beurzen. ,,Het maakt niet uit hoe professioneel en efficiënt we onze eigen beurs leiden, want binnenkort zijn we te klein om zelfstandig te overleven," verklaarde ook de voorzitter van de beurs van Warschau, Wieslaw Rozlucki.

Litouwen dat vorige jaar een economische groei optekende van 8,9 procent, is het laatste Baltische land dat zijn overheidsaandeel in de beurs verkoopt.

Omhex AB, dat de beurzen van Stockholm en Helsinki runt en dat eerder al de beurzen van Estland en Letland overnam, deed ook al een bod voor de overname van de beurs van Litouwen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in