BRUSSEL - Radovan Karadzic en Ratko Mladic houden zich schuil in Belgrado. Dat stelt Carla del Ponte, de hoofdaanklaagster van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Na een ontmoeting woensdag met de coördinator van het EU-buitenlandbeleid Javier Solana in Brussel verklaarde Del Ponte dat ze betrouwbare informatie heeft dat de twee belangrijkste nog voortvluchtige verdachten van het VN-hof zich in de Servische hoofdstad bevinden. Del Ponte heeft de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Staten opgeroepen druk uit te oefenen op Servië en Bosnië om actief mee te werken aan de opsporing en uitlevering van de oud-legerleider van de Bosnische Serviërs Mladic en hun politieke voorman Karadzic.

SFOR-troepen hebben de afgelopen maanden verscheidene mislukte pogingen gedaan om Karadzic aan te houden in Bosnië.

De Servische premier Zoran Zivkovic reageerde afwijzend op de uitlatingen van de hoofdaanklaagster. ,,Carla del Ponte roept al drie jaar dat de voortvluchtigen zich in Servië bevinden, maar ze heeft ons er nooit enig bewijs voor kunnen geven", zei Zivkovic. ,,Als de verdachten in Servië waren, dan zouden ze al zijn opgepakt."

Del Ponte maande verder Kroatië generaal Ante Gotovina uit te leveren aan het tribunaal in Den Haag. De Kroatische regering heeft Gotovina, die is aangeklaagd voor misdaden in de Kroatisch-Servische oorlog van 1995, opgeroepen zich vrijwillig te melden in Den Haag. De oud-militair is sinds medio 2001 spoorloos.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in