SARAJEVO - Ruim acht jaar na het einde van de oorlog in Bosnië is nog niet de helft van de 2,2 miljoen mensen die voor het oorlogsgeweld op de vlucht sloegen teruggekeerd naar hun eigen huis. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Verenigde Naties.

De burgeroorlog in Bosnië kostte tussen 1992 en 1995 aan 260.000 mensen het leven. Van de 2,2 miljoen vluchtelingen zijn volgens de VN zo'n 985.000 mensen teruggekeerd naar het huis dat ze voor het begin van de oorlog bewoonden. Een groot aantal vluchtelingen heeft zich permanent in het buitenland bevestigd, van vele anderen zijn de huizen verwoest. Bovendien wordt het huis van een groot aantal Bosnische moslims dat in de huidige Republika Srpska staat nu bewoond door Bosnische Serviërs.

Volgens de Bosnische minister voor Vluchtelingenzaken Mirsad Kebo moeten nog altijd zo'n 45.000 huizen en appartementen worden herbouwd of gerestaureerd. Veel van de vluchtelingen die in Bosnië zijn gebleven wonen in bij familie of verblijven al jaren in een van de vluchtelingenkampen die de VN hebben gebouwd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in