-  AMADEUS. Aandeel wint bij overnameberichten.
-  BHP BILLITON. Grondstoffenprijzen stuwen winst.
-  UNILEVER. Banen weg in Nederland.
-  VOLKSWAGEN. Geen Chinese expansie meer.
-  WIENERBERGER. Koramic helpt winst stijgen.

AMADEUS. Aandeel wint bij overnameberichten.

Het aandeel van Amadeus Global Travel Distribution, het bedrijf dat 's werelds grootste reisboekingssysteem uitbaat, steeg gisteren met ruim 5 % nadat het persbureau Dow Jones had gemeld dat er overname-interesse bestaat bij enkele financiële partijen. Het zou gaan om Bain Capital, Carlyle Group, KKR en Texas Pacific Group. Maandag was het aandeel al met 11 % gestegen.

(bloomberg)

BHP BILLITON. Grondstoffenprijzen stuwen winst.

BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwbedrijf, heeft in de tweede jaarhelft een ruime winstverdubbeling geboekt tot 2,04 miljard dollar (1,66 miljard euro), tegen 989 miljoen dollar een jaar eerder. Dat berekende Bloomberg op basis van de gepubliceerde jaarwinst, die 3,38 miljard dollar (2,75 miljard euro) bedroeg. De Australische groep profiteerde van de enorme vraag naar grondstoffen in China, die de prijzen naar recordhoogten stuwde. Het land leverde 9,8 % van de omzet in de tweede jaarhelft.

(bloomberg)

UNILEVER. Banen weg in Nederland.

Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever wil drie Nederlandse werkmaatschappijen samenvoegen. Daardoor vallen er wellicht gedwongen ontslagen. Bij de drie werkmaatschappijen werken samen 800 mensen. Ze worden niet alleen samengevoegd in Rotterdam, ook de namen veranderen. Unilever Bestfoods Nederland wordt Unilever Foods Nederland. Lever Fabergé verandert in Home and Personal Care Nederland en de IgloMora Groep heet vanaf volgend jaar Icecream and Frozen Foods Nederland. De kantoren verhuizen van Bodegraven en Den Bosch naar Rotterdam, waar Unilever Bestfoods Nederland is gevestigd.

(anp)

VOLKSWAGEN. Geen Chinese expansie meer.

Volkswagen, Europa's grootste autobouwer, stopt met de uitbreiding van zijn autoproductie in China, die momenteel op 900.000 stuks per jaar ligt. De omzetgroei vertraagt en de markt is er moeilijk te voorspellen, zei topman Bernd Pischetsrieder in een telefoonconferentie. Volkswagen had vorig jaar aangekondigd dat het 6 miljard euro zou investeren in een verdubbeling van de Chinese productiecapaciteit, tot 1,6 miljoen wagens per jaar.

(bloomberg)WIENERBERGER. Koramic helpt winst stijgen.

De Oostenrijkse bouwmaterialengroep Wienerberger heeft de winst in het eerste halfjaar met 70 % zien toenemen tot 82,3 miljoen euro, mede dankzij overnames in Oost-Europa en de aankoop van het restpakket in de West-Vlaamse dakbedekkingsspecialist Koramic Roofing. De omzet ging 15 % de hoogte in naar 873,6 miljoen euro. Topman Wolfgang Reithofer zei dat het winstdoel voor dit jaar - een winststijging met 10 % - overtroffen zal worden.