BRUSSEL (bloomberg) - De aandelenkoers van telecomoperator Telekom Austria schoot gisteren de hoogte in na het nieuws dat de Zwitserse operator Swisscom van plan is om een bod uit te brengen op 42 % van het bedrijf. Het bod waardeert de Oostenrijkse operator op ongeveer 7,5 miljard euro, of op 15,45 euro per aandeel.

Het Oostenrijkse persagentschap maakte bekend dat de raad van bestuur van Swisscom het bod heeft goedgekeurd. Volgens bronnen bij de transactie heeft Swisscom zijn prijs per aandeel verhoogd van een oorspronkelijk geplande 11 euro.

De Oostenrijkse overheid, die 47 % in handen heeft van de operator, bespreekt zondag of ze haar aandelen gaat verkopen aan Swisscom, dan wel of ze ze naar de beurs zal brengen. Behalve de 42 % heeft de overheid nog 5 % via een inruilbare obligatie met een looptijd van drie jaar, die vorig jaar werd uitgegeven. De politieke partijen in Oostenrijk hebben al laten weten dat ze tegen de verkoop zijn omdat het kan leiden tot verlies van banen. De participatie wordt beheerd door het Oostenrijkse overheidsagentschap ÖIAG.

Swisscom, dat zijn hoofdkantoor heeft in Worblaufen bij Bern, wil 17 % van Telekom Austria kopen met cash en een bijkomende 25 % met aandelen. ÖIAG zou na de transactie een participatie van 11 % krijgen in Swisscom.

Maar de overname gaat wel gepaard met beperkingen van de macht van de Zwitserse operator. Zo zou er een document worden ondertekend dat het Oostenrijkse overheidsagentschap de macht geeft om bepaalde beslissingen te blokkeren.

De aandelenkoers van Telekom Austria steeg gisteren fors tot 14,16 euro, terwijl Swisscom daalde tot 402 Zwitserse frank. Volgens analisten is elke biedprijs boven 14 euro per aandeel negatief voor de Zwitserse operator.