Google zoekt beleggers
De stichters van Google, Larry Page (links) en Sergey Brin, bij hun hoofdkwartier. Foto: © ap
NEW YORK (reuters, bloomberg, afp, eigen berichtgeving) - Google is wereldwijd de favoriete zoekmotor van de internetgebruikers, maar het internetbedrijf heeft het op de vooravond van zijn beursgang wel verkorven bij de Europese institutionele beleggers. Hun desinteresse heeft het bedrijf gedwongen om zijn ambities bij te stellen.

GOOGLE, dat er op rekende om gisteren naar de technologiebeurs Nasdaq te kunnen trekken, zag zich eerst nog verplicht om de prijsvork van zijn aandeel fors te verlagen. Terwijl aanvankelijk tussen de 108 en 135 dollar per aandeel werd voorgesteld, bedraagt de prijsvork nu 85 tot 95 dollar.

Ook het aantal aandelen dat naar de beurs gaat, is verlaagd. Google biedt 19,6 miljoen stuks aan, terwijl het er eerst 25,7 miljoen waren. Op basis van de plannen zou de beursgang 3,3 miljard dollar hebben opgeleverd. Nu blijft de opbrengst op 1,9 miljard dollar steken. De marktwaarde van Google bedraagt nog ongeveer 25,8 miljard dollar, waarmee het bedrijf op dezelfde hoogte als Ford Motor komt.

Analisten verklaarden eerder al dat de prijsvork aan de hoge kant lag. De zwakke prestatie van de internetaandelen en de negatieve publiciteit rond het bedrijf, zouden beleggers afschrikken. Bovendien worden de aandelen per veiling verkocht, een hoogst ongewone manier van werken. Maar volgens de Europese fondsbeheerders is de verklaring veel eenvoudiger: er is gewoon weinig vraag van institutionele investeerders naar de aandelen. ,,De road show is nooit naar hier gekomen. Dat heeft mij sterk verbaasd omdat het zo'n groot bedrijf is'', zegt Robert Sellar, die de leiding heeft over de wereldwijde technologieafdeling van Aberdeen Asset Managers in Londen.

De beslissing van het Google-management om Europa over te slaan in hun ronde voor investeerders, is niet in goede aarde gevallen. Het idee van de veiling evenmin. De bankiers verkiezen het traditionele systeem waarbij een prijsvork bepaald wordt op basis van een analyse van het bedrijf. Nu ligt die prijsbepaling mee in de handen van de particuliere belegger, die misschien vergeet dat de bedrijfswinst de waarde van een aandeel bepaalt. Omdat Google niet met de grote bankiers wou spelen, hebben die hen dan ook de rug toegekeerd. Dit is niet de manier waarop institutionele investeerders te werk gaan, klinkt het.

Het is lange tijd onduidelijk geweest of de Europese beleggers ook een bod konden plaatsen. Toen duidelijk werd dat iedereen mee kon doen, was het voor veel fondsbeheerders al te laat, en moesten ze zich voor informatie beroepen op de website die opgericht was voor de beursgang, mediaberichten en discussies met sectorgenoten.

Het is nog niet duidelijk wanneer het aandeel op de beurs in New York genoteerd zal worden, maar verwacht wordt dat vandaag met de handel begonnen kan worden. Ondertussen zagen internetbedrijven eBay en Yahoo hun gewicht toenemen in de Morgan Stanley Capital International index van wereldwijde aandelen.

Analisten wachten af met het vellen van een waardeoordeel over het aandeel en wagen zich niet aan een vergelijking met rivalen zoals Yahoo. Ze vinden het allemaal veel te ondoorzichtig.

(nna)