Het is Dexia menens in Turkije. De Belgisch-Franse bankgroep wordt in de lokale pers nu al gelinkt aan drie Turkse banken.

Er sijpelt steeds meer nieuws door over de investeringsplannen van Dexia aan de Bosporus. Nadat de Belgisch-Franse bank in Turkije al aan Tekstilbank en Finansbank was gelinkt, stootte de redactie nu ook op mediaberichten over interesse in Denizbank, de elfde bank van Turkije.

Denizbank, dat pas in 1997 werd geprivatiseerd, is een van de snelst groeiende spelers in de Turkse banksector. De beursgenoteerde bank heeft ruim 3.000 medewerkers in dienst en telde begin vorig jaar een kleine 200 kantoren. Het is overigens niet de eerste keer dat Denizbank het voorwerp is van overnamespeculatie. Vorige zomer waren er al krantenberichten dat hoofdaandeelhouder Zorlu Holding dicht bij een akkoord stond met de Hongaarse OTP Bank. Maar die operatie ging uiteindelijk niet door.

In een recent gesprek met het Turkse Referans Gazetesi reageerde Axel Miller, de Belgische directievoorzitter van Dexia, voor het eerst persoonlijk op de mediaberichten. Hij bevestigde dat Dexia in de Turkse banksector wil investeren.

Volgens Miller overweegt Dexia zowel een participatie als een overname. Hij herhaalde ook dat Dexia verschillende dossiers in Turkije bestudeert, maar dat er op dit ogenblik nog geen concrete stappen zijn ondernomen.

Toch wijst alles erop dat Dexia vast van plan is om naar de hand te dingen van een of meer Turkse banken. Dexia liet vorige maand al grote advertenties plaatsen in verscheidene grote Turkse kranten, zoals Hurriget, en dat terwijl de bank vandaag geen enkel filiaal heeft in het land. Volgens een woordvoerster van Dexia gaat het om een imagocampagne die in verscheidene landen werd gelanceerd. En ook Axel Miller relativeert het initiatief. ,,De advertenties zijn niet bedoeld voor mogelijke Turkse partners. We willen ons gewoon voorstellen aan het Turkse publiek'', zo wordt hij geciteerd.

Met zijn uitspraken wil Miller wellicht de druk nog even weghouden, want het verkoopproces van de Turkse banken verkeert nog in een pril stadium. Gezien de groeiende buitenlandse interesse voor de Turkse banksector is het bovendien lang niet zeker dat Dexia in een van de dossiers aan het langste eind zal trekken.

Dat verklaart ook waarom de bank meer dan één overnamespoor volgt. Dexia paste eerder al een gelijkaardige strategie toe in Roemenië, waar de bank, voorlopig zonder succes, in de biedstrijd stapte voor twee overheidsbanken.