-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Distributie
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet

Algemeen

De Duitse economie groeide het afgelopen jaar 0,9 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duits bureau voor Statistiek. Een jaar eerder was dat 1,6 procent. De groei werd opnieuw voornamelijk getrokken door de uitvoer, die met 6,2 procent steeg.

De Europese Centrale Bank heeft beslist het belangrijkste rentetarief te handhaven op 2,25 procent. De deposito-rente en de marginale beleningsrente bleven ongewijzigd.

Bedrijven in België hebben in 2003 1,33 procent van het bruto nationaal product uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. In 2001 was dat nog 1,6 procent. Volgens de innovatie-index van de Europese Commissie staat België daarmee nu op de zesde plaats in de EU.

Auto

Op de openingsdag van het 84ste autosalon in Brussel was er nog geen sprake van een overrompeling. Inrichter Febiac verwacht de eerste bezoekerspieken pas dit weekend.

Chemie & Farma

Deceuninck , producent van PVC-profielen voor de bouwindustrie, heeft in 2005 een 10,6 procent meer omzet behaald. Daarnaast werd bekend dat het bedrijf Detajoint volledig heeft overgenomen. Deze producent van hoogtechnologische dichtingsprofielen was al voor driekwart in handen van Deceuninck.

Het Zwitserse farmabedrijf Roche kreeg goedkeuring om zijn snelle test voor het opsporen van bloedverzichtiging binnen de EU op de markt te brengen. Roche ontwikkelde de test samen met Innogenetics .

Guidant , de grootste fabrikant van medische uitrusting in de VS, heeft een hoger overnamebod aanvaard van Johnson & Johnson , voor 23,3 miljard dollar. De andere overnamekandidaat Boston Scientific Corporation liet al weten zich niet zomaar gewonnen te geven.

De afdelingen die Omega Pharma ten laatste in 2008 gaat afsplitsen tot 'Alpha', zagen de omzet in het vierde kwartaal 5% zakken. ,,Een begrijpelijk dipje. In de loop van 2006 zullen zij allemaal opnieuw een interne groei van 6% neerzetten'', reageert CEO Marc Coucke.

Consumptie

De InBev -directie en vakbonden van de brouwerij van Hoegaarden hebben donderdag opnieuw onderhandeld over de intentie van de directie om het brouwen van het witbier over te hevelen naar Jupille. De vakbonden willen alternatieven bespreken.

Heineken verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar met ongeveer 25 miljoen euro wordt gedrukt. Dat komt doordat de Nederlandse bierbrouwer 50 miljoen dollar (42 miljoen euro) extra gaat steken in de marketing en promotie van Heineken Premium Light in de Verenigde Staten.Diensten

Sinds 1 januari 2006 moeten alle kranten die via De Post bedeeld worden, voor 07.30 uur in de bus van de klant zitten. ,,We zitten aan virtueel 100 procent. Virtueel omdat we gevallen van overmacht niet kunnen uitsluiten'', aldus De Post.

Distributie

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft over het vierde kwartaal van 2005 een omzet gerealiseerd van 10.846 miljoen euro. Dat is 0,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

J. Sainsbury , de derde supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2005/06 de vergelijkbare omzet zien toenemen met 5,2%. In het tweede kwartaal was er nog sprake van een stijging met 2,8% en in het eerste kwartaal nam de omzet toe met 1,3%.

Energie & Grondstoffen

De Belgische regering heeft de aanvraag van Belpex voor een licentie voor de uitbating van de elektriciteitsbeurs in België goedgekeurd. CEO Catherine Vandenborre van Belpex hoopt dat de beurs in het derde kwartaal van dit jaar kan starten.

Financiën

De fusiegesprekken tussen Euronext en Deutsche Börse lopen vast op de vraag waar het gecombineerde bedrijf het hoofdkantoor moet hebben. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times donderdag. Wel zou zijn afgesproken dat de fusie wordt betaald in aandelen.

Verschillende partijen hebben Dexia gecontacteerd in verband met een mogelijke verkoop van de private banking-activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Dat bevestigt een woordvoerster in een reactie op een bericht van het persbureau Reuters dat de bank zich uit die markt zou terugtrekken. Over een volledige terugtrekking doet het bedrijf geen uitspraak.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief donderdag ongewijzigd gelaten. De gouverneurs effenen de weg om de komende maanden de rente alsnog te verhogen. Waarnemers verwachten dat de ECB in maart de rente weer zal verhogen met 25 à 50 basispunten.

Industrie

LG.Philips LCD heeft over het vierde kwartaal van 2005 ongeveer 276,4 miljoen euro nettowinst behaald. Het Koreaanse bedrijf is de grootste producent van platte tv-schermen ter wereld.

IT & Telecom

Het geomaticabedrijf Sodiplan is donderdag voor het eerst verhandeld op de Vrije Markt van Euronext Brussel tegen 4,12 euro bij een omzet van 4.400 stukken. Dat is 1,47% hoger dan de introductiekoers van 4,06 euro.

De naamswijziging van Mobistar is niet voor 2006. Dat zegt Bertrand Deronchaine, woordvoerder van moederbedrijf France Telecom. Eerder nog bleek dat France Telecom tegen eind 2006 van Orange het internationale commerciële merk van de groep voor mobilofonie wil maken.

Media & Internet

Het filmverdeelhuis Lumière heeft bij de Raad voor de Mededinging een klacht ingediend tegen de Kinepolis Group NV en haar distributiefiliaal KFD. Aanleiding is een recent conflict in verband met de distributie en exploitatie van de succesvolle Vlaamse speelfilm 'Verlengd weekend'.