,,Een Belgische kampioen in  de ICT-markt''
Ronald Everaert (Telindus) en Didier Bellens (Belgacom): praten over de toekomst, niet over het verleden.
Het samengaan van Belgacom en Telindus legt de basis voor de creatie van een Belgische kampioen in de Europese ICT-markt.

DAT zei Didier Bellens, ceo van Belgacom gisteren. De gezamenlijke persconferentie van Belgacom en Telindus gisteren had vooral een symbolische waarde. Voor verschillende aanwezigen van Belgacom was het de eerste keer dat ze het gebouw van Telindus betraden. ,,We zijn hier om over de toekomst te praten, niet om het verleden te bediscussiëren'', zeiden Didier Bellens, ceo van Belgacom en Ronald Eveaert, ceo van Telindus, unisono.

Na afloop van de officiële persconferentie viel dan toch de vraag over de juiste prijs: of Bellens zijn acquisitiecriteria had versoepeld door van 13,5 euro per aandeel Telindus over te gaan op 16,60 euro per aandeel. ,,Wat belangrijk is, is dat deze overname lukt, dat de strategische doelstellingen gehaald worden. Dat bepaalt het succes van een overname. De prijs? Binnenkort weet u wellicht niet meer hoeveel per aandeel uiteindelijk betaald werd'', zei Bellens.

Bellens zei dat er in 2006 geen noemenswaardige impact zou zijn op de winst per aandeel, terwijl vanaf 2007 de overname lichtjes meerwaarde zou beginnen creëren. De overname wordt in cash betaald en dat betekent dat de kas van Belgacom straks leeg is, en dat vóór de dividendbetaling. ,,Maar we hebben een sterke balansstructuur. De financiering is geen probleem.''

Inzet van de hele transactie - en ook dat helpt mee de 16,6 euro per aandeel verklaren - is de creatie van een ,,Belgische kampioen'' in de Europese ICT-markt. Telindus mag de opbrengst van de verkoop van de Mobistar-aandelen houden, om overnames te doen, vooral in Europa. Telindus telt 2.600 werknemers, een omzet van meer dan 600 miljoen euro en is naast Europa actief in Israël, China en Thailand.

28% van de omzet van Telindus komt binnen via andere telecomoperatoren. Volgens Ronald Eveaert, ceo van Telindus, zijn er geen indicaties dat die Telindus nu plots zullen laten vallen. ,,Base heeft zopas nog een belangrijke opdracht bij ons geplaatst'', zei Everaert. Bellens wees er op dat veel klanten van Telindus ook klant zijn bij Belgacom.

Bellens en Everaert bleven vrij vaag over de synergieën die ze zien. ,,De inzet is het groeipotentieel van de combinatie waar te maken. Daarom wordt een team opgericht dat zich daarmee bezig moet houden'', zei Bellens. De eigen netwerkintegratie-afdeling van Belgacom, NSI, wordt overgeheveld naar Telindus. Daarvoor zijn voorafgaandelijk gesprekken met de vakbonden nodig. Telindus van zijn kant houdt vast aan de in november afgekondigde herstructurering die 7 miljoen tot 10 miljoen euro zal kosten. In België wordt er gesnoeid in de afdeling Onderzoek&Ontwikkeling en in de topstructuur.

Belgacom, dat na afloop van zijn bod 90,86% van de aandelen Telindus (exclusief warranten) heeft, ziet geen nut om Telindus op de beurs te houden. ,,Het management moet met de business bezig zijn, niet met roadshows.'' Dat betekent dat er na het nieuwe bod dat op korte termijn wordt uitgebracht, ook een uitrookbod zal komen - zoals verwacht.

Bladzijde 39: France Telecom doet beleggers beven.