Afscheid van groothertogin Joséphine-Charlotte
Foto: ap
LUXEMBURG - De begrafenisplechtigheid voor groothertogin Joséphine-Charlotte in de kathedraal Notre-Dame in Luxemburg was zaterdag omstreeks 13 uur afgelopen. Talrijke Europese vorsten en vorstinnen woonden de uitvaartdienst bij.
De echtgenoot van de overleden prinses, groothertogin Jean en hun zoon, groothertog Henri, zaten in de kerk vlak voor het altaar. Ze hadden het zichtbaar moeilijk om hun verdriet te verbergen. Ook koning Albert treurde om zijn overleden zus.

De Belgische vorst was vergezeld door koningin Paola, koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde, prinses Astrid en prins Lorenz, alsook prins Laurent en prinses Claire. Ook premier Guy Verhofstadt en senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin woonden de uitvaartplechtigheid bij.

Aartsbisschop Monseigneur Fernand Franck leidde de kerkelijke dienst. Hij had het over ,,het diepmenselijke en nobele karakter" van de overledene, haar ,,zorg voor het familiale leven" en ,,haar grote waardigheid".

Op het nabijgelegen place d’Armes volgden honderden mensen de uitvaartplechtigheid op een groot scherm.

Zaterdagnamiddag is Joséphine-Charlotte in Hamm gecremeerd, zoals ze dat in haar laatste wilsbeschikking te kennen had gegeven. Na de crematie is de urne met de as van de groothertogin in de vooravond bijgezet in de grafkelder van de familie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in