BRUSSEL/LONDEN - Oracle schrapt 5.000 banen nu de overname van Peoplesoft rond is. Dat meldt de Britse omroep BBC. De Amerikaanse softwaregigant nam zijn gewezen rivaal op 13 december over voor 10,3 miljard dollar en werd zo de nummer twee voor de ontwikkeling van software aan bedrijven.

Oracle deelt mee dat het van plan is meer dan negentig procent van de technische staf en productontwikkeling van Peoplesoft te behouden. De afslankingen hebben betrekking op 9 procent van de 55.000 werknemers van de fusiebedrijven.

Analisten verwachten dat het aantal te schrappen jobs nog tot 6.000 of meer zal oplopen. Volgens hen doet Oracle-voorzitter Larry Ellison er ook alles voor om de Peoplesoft-klanten gunstig te stemmen. Zij reageerden vooral geïrriteerd op de overname.

Vrijdag heerste er op de hoofdzetel van Peoplesoft een begrafenisstemming. Medewerkers hadden een soort schrijn opgesteld met bloemen en memorabilia van het bedrijf. ,,We rouwen om het heengaan van een groots bedrijf'', zei een werknemer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in