Tien jaar cel voor hoofdrolspeler Abu Ghraib schandaal
Een aangeslagen Graner
FORT HOOD - De Amerikaanse soldaat Charles Graner, die vrijdag schuldig werd bevonden aan mishandeling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis, is is zaterdag tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld en oneervol uit het leger ontslagen.
De tienkoppige jury van een militaire rechtbank in Texas verklaarde hem schuldig aan samenzwering met als doel mishandeling van gedetineerden, onmachtigheid tot het beschermen van gedetineerden tegen mishandeling, wreedheden, agressie en onzedelijke handelingen. Meer concreet wordt hem aangewreven dat hij gevangenen heeft gedwongen te masturberen terwijl hij andere gevangenen op de knieën en met geopende mond vóór de masturberende gevangenen dwong. Hij is ook de man die opdracht heeft gegeven Iraakse gevangenen naakt op elkaar te stapelen.

Tijdens het proces heeft Graner geen enkele keer het woord genomen. Dat deed hij zaterdag wél. Hij ontkende dat de mishandeling van de Iraakse gevangenen hem had geamuseerd, ook al staat hij op de inmiddels wereldwijd bekende foto’s met een glimlach en opgestoken duim in de aanwezigheid van naakte en vernederde gevangenen. Graner verklaarde dat hij verkeerd had gehandeld, maar hield vol dat dat op bevel gebeurde. Hij had zijn bezwaren aan zijn superieuren kenbaar gemaakt, maar had de opdracht gekregen door te gaan met het mishandelen van gevangenen. De lachende foto's schreef hij toe aan ,,zenuwachtigheid''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in