Bijenkorf heeft luchtkoeling

WIE straks op een hete zomerdag op de Antwerpse ring in de file staat, mag zich gelukkig prijzen als de airconditioning in de auto het doet. Ook bijen beschikken over een luchtkoelingssysteem waarmee ze de temperatuur in hun korf regelen, melden Australische biologen vandaag in Science. De werksters gebruiken hun vleugels om te hete lucht uit hun verblijfplaats weg te wapperen. Wanneer ze het te koud hebben, kruipen ze bij elkaar en schakelen ze hun stofwisseling een tandje hoger, wat hun lichaamswarmte opdrijft en de temperatuur in de korf doet stijgen. Het systeem werkt feilloos en houdt de temperatuur in de korf nagenoeg constant, zonder hinderlijke pieken of dalen.

Honingbijen met temperatuursensor. Bijen regelen de temperatuur in de korf door met hun vleugels warme lucht naar buiten te wuiven of hun lichaamswarmte te doen stijgen als het te koud wordt.
Honingbijen met temperatuursensor. Bijen regelen de temperatuur in de korf door met hun vleugels warme lucht naar buiten te wuiven of hun lichaamswarmte te doen stijgen als het te koud wordt. © jcj/mr
Aangeboden door onze partners

Niet te missen