Twijfel over echtheid Britse folterfoto's
The Britse krant ,,The Daily Mirror'' publiceert vandaag schokkende foto's van Britse soldaten die Iraakse gevangenen martelen Foto: The Daily Mirror
AMSTERDAM - Er wordt vanuit verschillende hoeken afkeurend gereageerd op de foto’s waarop Britse soldaten te zien zijn die Iraakse gevangenen mishandelen. De Britse krant The Daily Mirror publiceerde die foto's zaterdag. Het Britse leger twijfelt intussen aan de echtheid van de foto's.

 

Nadat in de Verenigde Staten foto’s opdoken van de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse troepen blijkt dat ook over het Britse leger vereglijkbare foto's bestaan. De Britse krant de Daily Mirror publiceerde zaterdag foto’s van een Iraakse gevangene die in elkaar is geslagen door Britse troepen. Dat vertelde althans de soldaat die de opnames maakte. Het slachtoffer mist op een van de foto’s een tand. Op een andere opname is te zien hoe een van de soldaten over de man heen urineert.
Volgens de Daily Mirror gaat het om een Irakees die werd verdacht van diefstal.

Een dag na de publicatie van de foto's meldt de BBC dat het Britse leger twijfelt aan de echtheid van de foto’s. De Britse zender citeert bronnen uit het regiment waartoe de betrokken soldaten behoren. Volgens hen worden het type geweer en het type vrachtwagen dat te zien is op de foto’s niet gebruikt door de Britse troepen in Irak.

 

Intussen stelt het Britse leger toch een  onderzoek in naar het wangedrag van de Britse militairen.
Indien de foto’s echt zijn, gaat het om een ,,walgelijke'' praktijk, zo zegt de Britse staatssecretaris van Defensie Adam Ingram aan de BBC.

De Britse premier Tony Blair had vrijdag al afkeurend gereageerd op de CBS-fotos waarop te zien was hoe Amerikaanse soldaten Iraakse gevangenen folterden. Over de Britse foto's zei hij gisteren aan de BBC: ,,al deze praktijken inderdaad hebben plaatsgevonden, moeten we toch voor ogen houden dat het hier om ,,uitzonderingen'' gaat. De troepen hebben in Irak veelal goed werk gedaan. Hij legde er wél de nadruk op dat als de foto's authentiek zijn, zoiets in geen geval getolereerd mag worden. ,, We zijn naar Irak gegaan om dit soort dingen te bestrijden, niet om ze zelf te doen.''

Gisteren verklaarde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat ze het afgelopen jaar vaak berichten kreeg over foltering en mishandeling van Iraakse gevangenen door soldaten van de westerse bezettingsmacht. ,,Gevangenen worden volgens de berichten stelselmatig onderworpen aan wrede, mensonwaardige of vernederende behandeling." Zo wordt gevangenen slaap onthouden, worden ze geslagen en moeten ze langdurig in ongemakkelijke houdingen blijven staan.

Volgens Amnesty worden alleen de gevallen die in de media komen onderzocht. Amnesty roept de bezettingsmacht op een onafhankelijk orgaan in te stellen dat onderzoek doet naar alle berichten van mishandeling. De slachtoffers moeten schadevergoeding krijgen.

Volgens de raadsman van een van de beschuldigde soldaten hebben de soldaten bevel gekregen de gevangenen te ,,verzachten'' om hen voor te bereiden op hun ondervraging. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De organisatie wil daarom een onderzoek naar de houding van de bevelhebbers tegenover de mishandelingen en vernederingen. ,,De schaamteloze wijze waarop de soldaten zich hebben gedragen en hun bereidheid om zich te laten fotograferen doet vermoeden dat ze het gevoel hadden dat ze niets voor hun superieuren te verbergen hadden", aldus Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch. Hij vermoedt dat de bevelhebbers de mishandelingen, toestonden of er zelfs opdracht toe gegeven hebben.  ,,Het is duidelijk dat de Verenigde Staten de kwestie van mishandeling van gevangenen niet voldoende serieus hebben genomen.'' ,,De Verenigde Staten kunnen de mishandeling van de gevangenen door Amerikaanse militairen ,,niet tolereren", verklaarde woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis vrijdag. ,,De militairen zijn krachtdadig opgetreden tegen de individuelen die verantwoordelijk zijn voor deze afkeurenswaardige daden.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig