PARIJS - Met zijn omvangrijke embonpoint is topkok Olivier Pichot een niet bepaald voor de hand liggende compagnon voor een bedrijf dat in de Verenigde Staten aangeklaagd is wegens het bevorderen van overgewicht. Toch is het net deze tonronde gourmand die McDonald's helpt in het ontwikkelen van producten die tot een evenwichtig voedingspatroon moeten leiden.

Pichot stond achter het fornuis bij Le Trianon, Fouquet's, Le Manoir de Paris en Le Royal Monceau. Maar een paar jaar geleden hing hij zijn koksmuts aan de haak en richtte hij een consultancybedrijf op, Gourmet Consultants genaamd. Hij geeft advies over lekker eten aan bedrijven als Club Med, Disney en Auchan. Het is in die hoedanigheid van créateur de goût dat hij af en toe achter het fornuis van de McDonald's Food Studio staat. Gourmet Consultants is uitgegroeid tot een bedrijf dat zeven koks en twee patissiers in dienst heeft.

De overgang van de sterrenrestaurants naar bedrijven als McDonald's ziet Pichot niet als een stap achteruit. Integendeel, vindt hij. ,,Wat McDo doet, is geen antigastronomie. Democratic food is een veel grotere uitdaging dat het creëren van het zoveelste liflafje in een sterrenrestaurant. Op een dag heb je dat echt wel gezien. De Fransen kijken daar ten onrechte erg naar op. Ik zie mezelf ook niet zozeer als een Franse, maar een Europese kok. Ik wil me niet beperken tot het korset van de Franse gastronomie. Er is elders in Europa nog zoveel interessants. In Londen zijn er fantastische restaurants, zoals de Cinnamon Club. Daar vind je zaken die hier volstrekt niet bekend zijn. Het werk voor McDonald's is juist interessant, omdat ze openstaan voor enorm veel dingen''.

Pichot probeert zijn filosofie ook in de praktijk te brengen in een restaurant in Rijsel. Daar wordt, net als bij McDonald's, niet met mes en vork gegeten, maar met de vingers. Vandaar de naam: au bout des doigts .

(rmg)

www.proclub.fr/gourmet

www.auboutdesdoigs.fr