BRUSSEL - De publieke stroomproducent SPE maakt zich op voor een tweede zoektocht naar een industriële partner. Het informatiememorandum is klaar. ABNAmro zal het elektriciteitsbedrijf begeleiden bij de vergelijking van de verschillende aanbiedingen.

BINNEN SPE is te horen dat de voorbije maanden al vijf kandidaten spontaan hebben laten weten dat ze interesse hebben voor een verregaand partnerschap.

De publieke elektriciteitsproducent is al aan zijn tweede zoektocht om een partner te vinden. De eerste zoektocht kwam uit bij Electricité de France (EdF). De Franse stroomreus en SPE kwamen in september 2001 overeen dat EdF in twee stappen 49 procent van het kapitaal van de Belgische stroommaker zou verwerven. Zover kwam het nooit. EdF kocht wel een participatie van 10 procent, maar na langdurige onderhandelingen liepen de onderhandelingen om dat belang verder op te trekken eind december 2003 op niets uit.

Toen was al te horen dat SPE na een bezinningsperiode opnieuw op zoek zou gaan naar een sterke partner. De publieke stroomproducent blijft bij zijn voornemen om samen met een sterke Europese elektriciteitsgroep, binnen een termijn van vijf tot tien jaar, zijn marktaandeel in België gevoelig uit te breiden.

Het streefdoel is het huidige aandeel in de Belgische productie op te voeren van 8 naar 15 procent. Het betekent concreet dat SPE klanten moet weghalen bij Electrabel. Vandaag controleert Electrabel 92 procent van de Belgische elektriciteitsproductie. Zonder een samenwerking met een grote Europese elektriciteitsgroep is zo'n groeiplan voor SPE een onhaalbare kaart.

SPE beschikt in België over enkele elektriciteitscentrales, waarvan die aan de Gentse Ringvaart de belangrijkste en de modernste is. Het publieke stroombedrijf heeft de voorbije maanden ook zijn intrede gedaan als stroomverkoper. Het nam half april van dit jaar de elektriciteitsleverancier City Power over. Die heeft volgens de recentste gegevens van de Vreg, de Vlaamse regulator, 0,89 procent van de particuliere stroommarkt in handen.

Ten slotte sleepte SPE, eveneens half april, een contract in de wacht om aan 176 gemeentebesturen stroom te leveren voor overheidsgebouwen en straatverlichting. SPE zelf verkocht tot dan enkel stroom aan elektriciteitsleveranciers.