LONDEN/HAMBURG - Apple bereidt de start van zijn on line muziekdienst iTunes Musicstore in Europa voor. De Amerikaanse onderneming stuurde naar een beperkte groep journalisten een uitnodiging voor een groots opgezette bijeenkomst op 15 juni in Londen over het download programma iTunes.

Kenners gaan er daarom vanuit dat Apple-baas Steve Jobs daar tot de oprichting van iTunes Musicstore in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zal overgaan, of er tenminste een concrete startdatum voor zal noemen.

Apple is de wereldwijde leider op de markt van muziekdownloadprogramma's. In de VS alleen al zou het bedrijf in een jaar tijd meer dan 70 miljoen liedjes verkocht hebben, tegen een prijs van 99 dollarcent per stuk. Daarmee is iTunes duidelijk succesvoller dan zijn concurrenten.

Maar in juni wil Apple-concurrent Sony ook met een eigen on line muziekdienst van start gaan in Europa en eind mei heeft Napster een commerciëel muziekaanbod opgestart in Europa, maar vooralsnog is dat alleen in Groot-Brittannië bruikbaar.

De uitbouw van het muziekprogramma van Apple in Europa werd door onderhandelingen met de muzieksector en consumentendiensten altijd uitgesteld.