BRUSSEL Het Amerikaans investeringsfonds Gores Technology Group (GTG) zal na een complexe schuldherschikking en inbreng een belang van 83% in Real Software verwerven. Voorwaarde is wel dat het de oude aandeelhouders en niet-bancaire schuldeisers achter zich krijgt.

REAL Software stuurde maandagnacht een communiqué uit waarin het bevestigde dat er een voorwaardelijk akkoord is tussen de banken en Gores over het afkopen van de bankschuld. Real Software had een schuld van circa 200 miljoen euro en Gores koopt die af voor een onbekend bedrag. Volgens goedgeplaatste bronnen gaat het om 10% van de waarde of circa 20 miljoen euro.

Gores zal 155 miljoen euro van de nominale schuld inbrengen als kapitaalverhoging. Daardoor verwerft Gores 151 miljoen nieuwe aandelen Real Software tegenover de 30,44 miljoen die er nu bestaan. Dat levert het Amerikaans fonds een belang op van 83% van de 181,44 miljoen aandelen.

Onder Gores is de verwatering sterker dan in het scenario van een inbreng door de banken zoals dat vorig jaar in november in het vooruitzicht werd gesteld. De banken gingen toen minder schuld inbrengen maar wel tegen een veel lagere ruilvoet (onder beurskoers) wat een belang van 74% van Real Software ging opleveren.

Tot BAV zijn verrassingen niet uitgesloten
Gores brengt veel meer schuld in maar tegen een hogere ruilvoet: 1,02 euro per aandeel of hoger dan de beurskoers van gisteren 0,70 euro. Gores laat 45 miljoen euro schuld in Real Software en geeft het bedrijf een betalingsuitstel van twee jaar voor de kapitaalaflossing (tot juni 2006) en rentebetaling. De rentebetaling wordt gespreid gedurende ,,een bepaalde tijd'' vanaf juni 2006. Van een kwijtschelding is geen sprake.

Real Software heeft het recht om de schuld van 45 miljoen euro volledig terug te betalen binnen de eerste twee jaar tegen een korting van 50 procent. Als de vennootschap goed presteert, moet het dus potentieel 22,5 miljoen euro aflossen in plaats van 45 miljoen euro.

Gores brengt ook nog 10 miljoen euro werkkapitaal in Real Software. Het gaat om een lening die kan omgezet worden in kapitaal. Wat een bijkomende verwatering inhoudt. Gores stopt dus al bij al zo'n 30 miljoen euro in de overname van Real Software.

Belangrijk is dat het akkoord tussen Gores en de banken voorwaardelijk is. Gores moet voor de inbreng van zijn schuld de zegen krijgen van de oude aandeelhouders van Real Software rond Rudy Hageman, de ASQ-poot en Anthylis (Luxemburg). Het moet ook met Hageman, ASQ en de Franse tak van Real Software een schuldenakkoord bereiken. De Fransen alleen al hebben 11,7 miljoen euro te goed. ASQ is de kleinste schuldeiser.

De vraag is of naar analogie van Ubizen er niet een derde partij nu in actie zal treden om Real Software binnen te halen. De oude aandeelhouders van Real Software hebben tot nu toe niet bewezen de nodige cash te kunnen verzamelen. Gores heeft tijd tot aan de bijzondere aandeelhoudersvergadering om de nodige akkoorden te bekomen.

De eigenlijke BAV wordt verwacht door te gaan op 6 april. Vermoed wordt dat op een eerste zitting van 16 maart te weinig aandeelhouders zullen opdagen om geldig te kunnen beraadslagen. De oude coalitie rond Hageman, ASQ en Anthylis is zijn absolute meerderheid kwijt. Real Software neemt alvast maatregelen om zijn gewone aandeelhoudersvergadering uit te stellen tot 6 april. De jaarcijfers over 2003 zullen pas op 27 februari in plaats van 19 februari bekendgemaakt worden.

Gores streeft ten slotte ook een meerderheid na in de raad van bestuur. Enkele huidig bestuurders zouden kunnen blijven. Ook gedelegeerd bestuurder Theo Dilissen blijft op post.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in