ALGIERS (bloomberg) _ De elf olieproducenten die deel uitmaken van de Opec draaien op 1 april onverwacht de kraan iets verder dicht. Ze zullen vanaf die dag de productie met 4 procent of 1 miljoen vaten per dag beperken. De Opec-leden beloofden ook om hun productie-afspraken beter te respecteren. De Opec-leden hebben de reputatie om systematisch meer op te pompen dat de afgesproken quota.

De prijs van Noordzeeolie - de belangrijkste prijsbarometer van de olie-industrie - koerste onmiddellijk na de aankondiging richting 30 dollar. Met een hoogste dagkoers van 29,92 dollar werd die grens net niet gehaald.

Daarmee zit de olieprijs een heel stuk boven de prijsvork die de Opec tot nog toe hanteerde om het productiepeil vast te stellen. De olieproducenten probeerden de voorbije jaren de olieprijs tussen de 22 en 28 dollar per vat te houden. Deze tweede productiebeperking in amper vijf maanden komt dan ook onverwacht. Vooraf was al wel duidelijk dat de Opec-leden op zoek waren naar een manier om hun inkomsten de komende maanden veilig te stellen. De olieproducenten vrezen de traditionele verslapping van de olievraag tijdens het tweede kwartaal en de effecten van de aanhoudende zwakte van de dollar. Vooraf hadden verscheidene Opec-ministers wel laten verstaan dat er iets moest worden gedaan aan de bestaande overproductie van 1,75 miljoen vaten per dag. Maar de Opec-leden vrezen dat tijdens het tweede trimester van 2004 het overaanbod aan olie wel eens kan oplopen tot 2,5 miljoen vaten. En dat kan dan weer resulteren in een forse prijsdaling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in