-  Pluimveesector lanceert kwaliteitslabel
-  Internationale actie tegen virtuele oplichters
-  Duitse metaalbond waarschuwt voor staking
-  Nederlandse gezinnen spaarden vorig jaar derde meer
-  Volvo roept 105.000 wagens terug

Pluimveesector lanceert kwaliteitslabel

De pluimveesector lanceert een eigen kwaliteitscertificaat voor kippenvlees. De eerste 25 certificaten werden dinsdag uitgereikt door Vlaams minister van economie Patricia Ceysens (VLD) op de landbouwbeurs Agribex.

Het certificaat kreeg de naam ,,Belplume'' mee, of Integrale Kwaliteitsbeheersing Braadkip. Het systeem zorgt ervoor dat in elke fase van de voedselketen de veiligheid van het product centraal staat. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid is een partner in het project.

De criteria die voor het certificaat in aanmerking worden genomen, slaan onder meer op voldoende hygiënische productiemethodes en -omstandigheden, de zorg voor de gezondheid en het welzijn van de dieren en een goede traceerbaarheid.

Met het initiatief zet de pluimveesector een nieuwe stap in de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor de volledige braadkippenkolom, zegt het Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, in een persmededeling.

(belga)

Internationale actie tegen virtuele oplichters

De bevoegde instanties van 25 landen, waaronder België, hebben gisteren een driedaagse, internationale actie gelanceerd tegen websites van oplichters. Het gaat om websites die onder meer reclame maken via spam (ongewenste e-mail), bijvoorbeeld met aanbiedingen om snel rijk te worden, maar waarbij de ultieme bedoeling is om de bezoeker geld af te troggelen. De campagne wordt gevoerd onder de vlag van het International Consumer Protection and Enforcement Network, een verbond van fraudebestrijders uit 31 landen. Het is niet de eerste actie in zijn soort: sinds 1999 vinden regelmatig dergelijke sweeps plaats. Critici vragen zich wel af of het allemaal veel uithaalt, aangezien het bijzonder eenvoudig is om een website even ,,uit de lucht'' te halen en daarna weer operationeel te maken.

(ap)

Duitse metaalbond waarschuwt voor staking

De machtige Duitse metaalvakbond IG Metall waarschuwde gisteren dat er weinig kans bestaat op een sociaal akkoord met de werkgevers en dat de kansen op een algemene staking in de sector snel toenemen. Vakbondsleider Jürgen Peters zei na een vergadering in Frankfort dat hij niet wil instemmen met de eis van de werkgevers om een langere werkweek in te voeren.

IG Metall eist zelf een loonopslag van vier procent voor de 3,5 miljoen werknemers in de Duitse metaalsector, die heel wat grote en bekende machinebouwers omvat. Indien er tegen eind deze maand geen akkoord is, wil de bond zijn leden polsen over een staking. De voorbije weken waren er al verspreide waarschuwingsacties.

(reuters)

Nederlandse gezinnen spaarden vorig jaar derde meer

De Nederlandse gezinnen hebben het afgelopen jaar 11,9 miljard euro gespaard. Dat is een derde meer dan het jaar voordien. Daardoor komt de totale spaarpot van de Nederlanders nu uit op 185 miljard euro. Dat is een gemiddelde spaarpot van 26.000 euro voor elk van de zeven miljoen gezinnen.

(bloomberg)

Volvo roept 105.000 wagens terug

De Zweedse autoconstructeur Volvo, die deel uitmaakt van de groep Ford, gaat in 78 landen 105.000 wagens terugroepen wegens een fout in de kogelverbindingsbout die de besturing van het voertuig kan beïnvloeden.

,,Tot nu toe zijn er nog geen ongevallen gemeld die te wijten zijn aan het mankement (de rijrichting van de wagen), maar uit voorzorg roepen we ze terug,'' verklaarde woordvoerder van Volvo Cars, Peter Ganjbar. Hij verwacht ook dat de reparatie niet langer dan een uurtje in beslag zal nemen. ,,Het probleem is te wijten aan een leverancier die de specificaties van Volvo niet heeft gevolgd,'' aldus Ganjbar.

Het betreft de modellen S80, S60 en V70 gebouwd tussen 31 maart en 12 oktober 2003. Ongeveer 29.000 wagens bevinden zich in de VS, 17.000 in Zweden, 9.000 in Groot-Brittannië, 8.000 in Duitsland en 2.0000 in Frankrijk.

(afp)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in