BRUSSEL De gezaghebbende financiële krant Financial Times heeft een shortlist opgesteld van 25 invloedrijke Europese zakenlui, waaruit de lezers een winnaar mogen kiezen. De Waalse financier Albert Frère is de enige Belg in het lijstje.

De ,,top-25'' kadert in de viering van de 25ste verjaardag van de Europese expansie van de zakenkrant. Er wordt een parallelle poll gehouden naar de invloedrijkste Europeaan tout court. Die shortlist omvat geen Belgen.

De bijna tachtigjarige Albert Frère, de voormalige Waalse staalbaron die zich ontpopte tot de machtigste financier van het land, en onze enige landgenoot in het lijstje miljardairs dat het tijdschrift Forbes elk jaar opstelt, is ook de enige Belg die in aanmerking komt voor deze verkiezing tot invloedrijkste Europese zakenman.

Andere opmerkelijke genomineerden in de toch wel Brits getinte shortlist zijn Vodafone-topman Sir Christopher Gent (56); Bernard Arnault (55) van de Franse luxegoederengroep LVMH; de Italiaanse mode-ondernemer Luciano Benetton (69); topman John Browne (56) van de oliereus BP; de 75 jaar oude voorzitter van Cadbury Schweppes, Sir Adrian Cadbury, die de auteur is van een belangrijke code rond behoorlijk ondernemingsbestuur; Jürgen Schrempp (60) van de autoreus DaimlerChrysler; en niet te vergeten Michael O'Leary (42), oprichter en topman van de lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair.

Minder bekende namen zijn Hans-Jork Rudloff (63), de voormalige voorzitter van de zakenbank Crédit Swiss First Boston, en de 78-jarige Zweedse Ikea-oprichter Ingvar Kamprad. De shortlist telt slechts één vrouw: Wanda Rapaczynski (57), voorzitter van de Poolse mediagroep Agora.

Een stem uitbrengen voor een van de genomineerden kan via de website van de FT.

(wdp)

http://news.ft.com

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig