-  BP. Recordwinst.
-  PARMALAT. Onderzoek bij zeven banken.
-  RENAULT. Ruim kwart meer winst.
-  ROYAL MAIL. Wordt partner van Business Post.
-  UBS. Boekt recordwinst.
-  VIACOM. Doet videoketen Blockbuster van de hand.

BP. Recordwinst.

BP, s werelds op een na grootste petroleumgroep, heeft het afgelopen boekjaar een operationele winst van 12,4 miljard dollar geboekt. Een jaar eerder bleef de winst nog steken op 8,7 miljard dollar. De winst in het vierde kwartaal bedroeg 2,7 miljard dollar, tegenover 2,6 miljard dollar tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Dit resultaat bleef onder de marktverwachtingen waardoor het aandeel wat terrein moest prijsgeven. De groep kondigde gisteren aan dat hij verder eigen aandelen gaat inkopen om de koers te ondersteunen.

(reuters)

PARMALAT. Onderzoek bij zeven banken.

Het onderzoek naar de boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Italiaanse zuivelproducent Parmalat heeft zich uitgebreid naar zeven banken. Het gaat om de Italiaanse banken Banca Popolare di Lodi en Nextra, een filiaal van Banca Intesa. Voorts gaat het om Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley en UBS.

(reuters)

RENAULT. Ruim kwart meer winst.

De Franse autobouwer Renault heeft het afgelopen boekjaar 2,48 miljard euro winst gemaakt. Een jaar eerder bleef de winst nog steken op 1,96 miljard euro. Dat resultaat overtrof de verwachtingen van de meeste analisten. De autoverkoop viel wel met 0,9 procent terug tot 2,39 miljoen stuks. De operationele winst viel met 5,5 procent terug tot 1,4 miljard euro.

(ap)

ROYAL MAIL. Wordt partner van Business Post.

Het Britse postbedrijf Royal Mail, nog steeds een overheidsbedrijf, ondertekende dinsdag een partnership met de privé-onderneming Business Post. Business Post wordt vanaf april één van de concurrenten van Royal Mail op de markt van postbedeling voor bedrijven. Royal Mail zal diensten leveren aan Business Post, voor diens divisie Business Service, bestemd voor bedrijven die dagelijks tussen de 4.000 en de 10.000 brieven verzenden. De overeenkomst biedt Business Post de mogelijkheid om de infrastructuur voor sorteren en leveren van Royal Mail te gebruiken.

Vanaf april 2004 zal ook UK Mail, het filiaal van Business Post dat in 2001 een uitbatingsvergunning kreeg, de voorgefrankeerde post van zijn klanten verzamelen en daarna sorteren in één van de 73 sorteercentra van Royal Mail in Groot-Brittannië. Het sorteerwerk en de bezorging zullen gebeuren door medewerkers van Royal Mail zelf.

Volgens Royal Mail is dit de eerste samenwerkingsovereenkomst van dit type in Europa. UK Mail betaalt tussen de 13 en 14 pence (0,19 en 0,20 euro) aan Royal Mail voor elke gesorteerde en verzonden brief. De overeenkomst voorziet dat 95 procent van de brieven verzonden via UK Mail, de volgende dag aankomt.

(afp)

UBS. Boekt recordwinst.

De Zwitserse zakenbank UBS heeft het afgelopen boekjaar een nettowinst geboekt van 6,39 miljard Zwitserse frank. Alleen in 2000 deed de bank het beter. Toen behaalde UBS een nettowinst van 7,8 miljard Zwitserse frank. In het vierde kwartaal bedroeg de winst 1,86 miljard Zwitserse frank terwijl tijdens dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies van 101 miljoen werd geboekt. Na de mooie resultaten kondigde de bank aan dat ze voor 6 miljard Zwitserse frank eigen aandelen gaat inkopen.

(reuters)

VIACOM. Doet videoketen Blockbuster van de hand.

Het Amerikaanse media- en amusementsconcern Viacom wil zijn aandeel in de verlieslatende videoketen Blockbuster (8.900 videotheken) van de hand doen. De videoketen boekte de voorbije twee jaar een verlies van 2,5 miljard dollar en lijdt sterk onder de hevige concurrentie van de goedkopere distributiegroep Wal-Mart en de populariteit van de koop-dvd.

Viacom, dat het nieuws dinsdag bekendmaakte, bezit 81 procent van Blockbuster. Het mediaconcern slikte het laatste kwartaal van 2003 een verlies van 385,4 miljoen dollar. Het laatste kwartaal van 2002 maakte Viacom nog een winst van 652,4 miljoen dollar. Over het ganse boekjaar 2003 maakte het mediaconcern een winst van 1,4 miljard dollar.

Blockbuster realiseerde in 2003 een omzet van 5,9 miljard dollar, tegenover 5,6 miljard een jaar eerder. Het verlies van de videoketen bedroeg 983,9 miljoen dollar. Mediagigant Viacom bezit onder meer de televisienetwerken CBS en UPN, muziekzender MTV, kabelstations VH1 en Showtime, verscheidene radiostations, filmstudio Paramount Pictures en pretparken.

(dpa)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig