BRUSSEL De Nederlandse elektronicagroep Philips heeft vorig jaar opnieuw winst gemaakt. Na twee jaar van megaverliezen en omzetkrimp werd voor 2003 een positief resultaat opgetekend. De herstructureringen werpen vruchten af en de economie zit ook weer in de lift, aldus topman Gerard Kleisterlee.

De nettowinst kwam vorig jaar uit op 695 miljoen euro. Een schijntje in vergelijking met de 9,6 miljard euro die Philips onder leiding van Kleisterlees voorganger, Cor Boonstra, in 2000 verdiende. Maar in vergelijking met de verliezen van 2,5 en 3,2 miljard euro in de twee daaropvolgende jaren is het een mooi resultaat. Die megaverliezen hadden vooral te maken met financiële afwaarderingen. Maar ook operationeel ging Philips er vorig jaar op vooruit. De gewone bedrijfsactiviteiten leverden 488 miljoen euro op, 16 procent meer dan het jaar ervoor. En de omzet ging na twee krimpjaren met 4 procent vooruit.

Nog niet alle bedrijfsonderdelen van het electronicaconcern zetten goede resultaten neer. Met name de halfgeleiderdivisie bleef in het rood. Maar hier is beterschap in zicht, want deze afdeling maakte in het vierde kwartaal voor het eerst sinds lang weer winst. Ander goed nieuws is dat de consumentenelektronica in de Verenigde Staten eveneens uit de rode cijfers is. In het vierde kwartaal werd het winst-noch-verliespunt bereikt; winstgevendheid in 2004 wordt één van Kleisterlees topprioriteiten. Hij had er eerder mee gedreigd de stekker eruit te trekken als de Amerikaanse activiteiten er niet in zouden slagen de verliezen te stelpen.

Een forse bijdrage aan de nettowinst leverde de joint venture die Philips met het Koreaanse LG heeft voor de productie van lcd-schermen. De fabrieken van deze dochteronderneming draaien op volle toeren. In het vierde kwartaal verlieten maandelijks twee miljoen schermen de fabrieken. De andere joint venture van Philips en LG, die klassieke crt-schermen maakt, deed het minder goed.

Ook in België liet Philips volgens voorlopige cijfers een opwaartse trend zien. De nettowinst beliep zo'n 100 miljoen euro, tegenover winst-noch-verlies het jaar ervoor. De omzet daalde wel van 1,8 naar 1,55 miljoen euro als gevolg van de verkoop van enkele bedrijfsactiviteiten aan Jabil. Om die reden daalde het personeelsbestand van 6.146 naar 4.746. Als abstractie gemaakt wordt van de afgestoten bedrijfsonderdelen, steeg de omzet. De investeringen stegen licht tot 158 miljoen euro. Die werden voornamelijk aangewend in de fabrieken in Turnhout en Brugge.

(rmg)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in