DENDERMONDE - De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft juwelier Karel De Wolf vrijgesproken voor de schoten die hij loste bij een overval op zijn winkel in Aalst in mei vorig jaar. De drie overvallers kregen gevangenisstraffen tot 7 jaar.

Op 27 mei 2003 vielen twee mannen, één gewapend met een alarmpistool, de zaak binnen, terwijl een derde op wacht bleef staan. De klanten en winkelbediende werden bedreigd waarop Juwelier De Wolf viermaal schoot. Twee overvallers raakten gewond.

Het parket vervolgde de juwelier voor slagen en verwondingen, maar volgens de rechter was er sprake van noodweer. Daarvoor baseerde zij zich op een zogenaamd wettelijk vermoeden. Omdat de daders een vuurwapen droegen, mocht de juwelier aannemen dat zij geweld zouden gebruiken, en zich verdedigen.

,,De gewelddadige wijze waarop de overval gepleegd werd, blijkt duidelijk uit de getuigenverklaringen en de videobeelden. Daarbij komt dat het niet uit te maken was of het wapen van de overvallers een alarmpistool was of een echt wapen, en dat het hele gebeuren nauwelijks 20 seconden heeft geduurd. In die omstandigheden was het optreden van juwelier De Wolf een aanvaardbare vorm van noodweer, die in verhouding stond tot het geweld van de overvallers.'' De rechtbank sprak de juwelier dan ook vrij.

De drie overvallers werden wel veroordeeld, ook Zaza Enangeli, die tot op het einde bleef volhouden dat hij met de hele zaak niets te maken had. De rechtbank vond het verhaal over zijn schotwonde ongeloofwaardig en zag aanwijzingen dat hij met de andere twee in contact was geweest. In de ogen van de rechtbank vormden de drie overvallers een acuut gevaar voor de veiligheid van de samenleving. Daarom werden zij veroordeeld tot 7 jaar cel, een jaar meer dan het parket had gevorderd.