2004 recordjaar rampen
Foto: epa
ZURICH - Op het stuk van rampen is 2004, mede als gevolg van de orkanen die de Verenigde Staten en Japan troffen, een recordjaar geworden dat aan de verzekeraars 42 miljard dollar heeft gekost. Dat stelt de Zwitserse verzekeringsgroep Swiss Re.

,,Er bestaat geen twijfel over dat met de schadevergoedingen die oplopen tot ongeveer 42 miljard dollar, 2004 tot één van de duurste jaren uit de recente periode behoort", zo verduidelijkt de maatschappij.

De ,,voorlopige" schatting overschrijdt het vorige record van 1992, het jaar waarin de orkaan Andrew de verzekeraars zo'n 38 miljard dollar kostte. 2001 en de aanslagen van 11 september waren goed voor een kostprijs van 37 miljard dollar en in 1999 veroorzaakten de orkanen Lothar en Martin voor 36 miljard dollar aan kosten.

Het afgelopen jaar verloren wereldwijd meer dan 21.000 mensen het leven bij rampen, wat gelijk stond aan een financiële schade van 105 miljard dollar. Daarvan was minder dan de helft voor rekening van de verzekeraars, aldus Swiss Re.

De vier orkanen die de Verenigde Staten troffen (Charley, Frances, Jeanne en Ivan) kosten in totaal 56 miljard dollar, waarvan 27 miljard voor rekening van de verzekeraars. In Japan hebben de drie wervelwinden (Songda, Tokage en Chaba) gezorgd voor 9,4 miljard dollar aan schade, waarvan 4 miljard voor de verzekeringsmaatschappijen.