BRUSSEL - Tegen eind januari gaat de Stichting Ghislenghien een definitieve kapitaalsuitkering doen aan de niet-verzekerde slachtoffers van de gasramp in Ghislenghien. Voor de zwaargewonden wordt de hulp van een medisch expertisebureau ingeroepen om de bedragen te bepalen. De lichtgewonden krijgen een evaluatieformulier opgestuurd.

Door de gasexplosie in Ghislenghien op 30 juli kwamen 24 mensen om het leven. De Stichting werd in het leven geroepen voor de niet-verzekerde slachtoffers, die dreigden door de mazen van het net te glippen. Dat zijn er nog 25: negen lichtgewonden en zestien zwaargewonden. Het geld van de Stichting, in totaal 2,2 miljoen euro, is afkomstig van Assuralia en Fluxys.

Tot vandaag kreeg elk van de negen lichtgewonden 1.500 euro van de Stichting uitgekeerd. Voor de zestien zwaargewonden ging het verspreid over twee stortingen om 9.000 euro.

Daarmee is uiteraard nog maar een deel van het bedrag verdeeld. Daarom wil premier Verhofstadt dat eind januari een kapitaalsuitkering gebeurt. Voor de lichtgewonden wordt een bedrag bepaald op basis van een evaluatieformulier dat hen wordt toegezonden. Voor de evaluatie van het bedrag voor de zwaargewonden wordt een beroep gedaan op een medisch expertisebureau. Dat bureau wordt niet betaald met het geld van de Stichting, maar met de intresten op de 2,2 miljoen euro, aldus nog de premier.