BRUSSEL - Hoewel het seizoen van de Zeeuwse mosselen officieel pas woensdag begint, verkoopt Carrefour vanaf morgen al mosselen.

Woensdag worden op de mosselveiling in Yerseke de eerste mosselen geveild. Toch liggen morgen in de supermarktketen Carrefour de eerste mosselen al in de rekken. Hoe het kan dat de mosselen 24 uur voor de officiële aftrap van het seizoen al verkocht worden, ligt volgens Kim Reynders van het Nederlandse Visbureau aan de leverancier. ,,Carrefour heeft waarschijnlijk een leverancier die mosselen levert uit de Oosterschelde. Die mosselen hebben een minder lange verwateringstijd. Dat wil zeggen dat ze minder tijd nodig hebben om vuil en zand uit te spuwen en dus sneller klaar zijn voor consumptie.''

,,Het is een prestigekwestie'', aldus woordvoerster Geneviève Bruynseels van Carrefour dat dit jaar zijn slag thuishaalde in de wedloop tussen warenhuizen voor de eerste mosselen. Met welke leverancier de keten in zee ging, wil de woordvoerster niet kwijt.

Over de kwaliteit en kwantiteit van die eerste lading 'jumbo's en supers' laat Bruynseels zich positief uit. ,,De mosselen zijn 1 euro goedkoper dan bij het begin van het mosselseizoen vorig jaar'', zegt Bruynseels. Een kilo 'Super' mosselen kost 3,25 euro. ,,Het vleesgehalte loopt op tot 24 procent. 2004 belooft een goed jaar te worden zowel op het gebied van kwaliteit als van kwantiteit.''

De nieuwe mosselen zijn vanaf morgen te koop in Carrefour en GB. Supermarktketen Delhaize verkoopt de schelpdieren pas vanaf donderdag, bij Colruyt is het wachten tot 8 juli.