Recticel verdubbelt zijn omzet in Spanje tot ongeveer 80 miljoen euro; goed voor 30% marktaandeel

Recticel neemt zijn Spaanse sectorgenoot Icoa over. Icoa haalde vorig jaar een omzet van 40 miljoen euro en zal vanaf 2006 positief bijdragen tot de winst voor belastingen (ebitda) van de Belgische schuimrubberverwerker Recticel. De overname heeft geen belangrijk effect op de schuldpositie van Recticel. De overnameprijs wordt niet bekendgemaakt.

,,Recticel is niet zeer actief meer op vlak van acquisities, maar deze opportuniteit konden we echt niet laten liggen,'' zegt Recticel-woordvoerder Kurt Van Camp. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Spaanse en Europese mededingingsautoriteiten.

Icoa telt zes vestigingen. In Madrid, Valencia en Vittoria worden grote schuimblokken geproduceerd. In Barcelona, Valencia en Bilbao heeft het bedrijf versnijdingsfabrieken.

Volgens Van Camp zal de overname geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij Icoa of Recticel.

Recticel is een Belgisch beursgenoteerd bedrijf dat zowat 100 fabrieken telt in Europa, vijf in de VS en één in Japan. Alles samen biedt de kunststofverwerker werk aan 11.500 personeelsleden. Het bedrijf haalde in 2005 een omzet van 1,39 miljard euro.

Recticel is gespecialiseerd in de verwerking van zogenaamd polyurethaanschuim, dat onder meer gebruikt wordt als vulling van zetels. De onderneming staat in Europa zeer sterk als producent van polyurethaanschuim voor de meubelindustrie. Het is een van de vier afdelingen van het bedrijf. Voorts is Recticel producent van isolatiemateriaal, matrassen, lattenbodems en onderdelen in kunststof voor auto-interieurs.

Topman Luc Vansteenkiste kocht Recticel in 1997, samen met een groep investeringspartners van de Generale Maatschappij. Hij legde toen zelf 6,5 miljoen euro op tafel.

(nna)