-  Algemeen

-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAlgemeen

De Amerikaanse index van de voorspellende indicatoren is in februari met 0,2 punt gedaald. De vorige vier maanden steeg hij telkens. De index, die berekend wordt door de Conference Board, probeert de economische evolutie tijdens de komende drie tot zes maanden te voorspellen.De indicator van het Belgisch consumentenvertrouwen is in maart 2006 gedaald tot -5 tegenover -2 in februari. Alle indicatoren laten een verslechtering zien. In januari was de indicator nog op het hoogste peil sinds juni 2004.

Onderzoek van het Nederlandse bureau Hewitt Associates toont aan dat het variabel belonen van topbestuurders van beursgenoteerde ondernemingen niet noodzakelijk leidt tot betere prestaties. Toch is het variabele deel van de totale beloning van bestuurders van grote beursfondsen de laatste jaren alleen maar gestegen.

Auto

Toyota heeft Antonov, de Brits-Nederlandse ontwerper van automatische versnellingsbakken, in Japan voor de rechter gesleept. De Japanse autofabrikant betwist de geldigheid van een octrooi.

De Zweedse autobouwer Volvo wil in China starten met de productie van het type S40. Dat model wordt voorlopig alleen nog maar in Gent geproduceerd. Er zouden echter geen gevolgen zijn voor de vestiging in Gent, omdat de auto's alleen voor de Chinese markt bestemd zijn.

Duitse autoconstructeur DaimlerChrysler doet zijn verlieslatende afdeling Smart niet van de hand. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt op basis van bronnen dicht bij het dossier. Vorige week lekte uit dat de Vlaamse technologiegroep Punch International het automerk wou opkopen.

De Chinese autoconstructeur Jianling is van plan om de Landwind -terreinwagen opnieuw in Europa te lanceren. Dat meldt het vakblad Automotive News . In september vorig jaar kwam de auto nog in het nieuws toen bleek dat chauffeurs een botsing aan een snelheid van 64 km/u hoogstwaarschijnlijk niet zouden overleven. Landwind Europe maakt zich sterk dat het vernieuwde model wel aan alle veiligheidsnormen voldoet.

Chemie & Farma

DSM Desotech verkoopt zijn belang in de joint venture Japan Fine Coatings aan partner JSR. Het Nederlandse fijnchemiebedrijf realiseert een boekwinst van 10 miljoen euro op de verkoop, die zal worden bijgeschreven in het tweede kwartaal.

Consumptie

Unilever heeft de verkoop van Mora aan Ad van Geloven afgerond. De verkoop werd op 20 december 2005 aangekondigd. Financiële details werden ook nu niet gegeven.

Diensten

In de depots van Taxipost in Vilvoorde, Wetteren en Antwerpen is maandag het werk neergelegd. Het personeel protesteert tegen het niet verlengen van de contracten van een aantal personeelsleden. Zij worden vervangen door zelfstandigen.

Energie & Grondstoffen

De Franse energiegroepen Suez en Gaz de France zullen zo snel mogelijk hun geplande fusie-operatie aanmelden bij de Europese Commissie, die de operatie moet goedkeuren. Dat zei gedelegeerd bestuurder Gerard Mestrallet van Suez maandag na afloop van een ontmoeting met Europees commissaris voor Concurrentiezaken Neelie Kroes. Premier Verhofstadt bekijkt of het fusiebedrijf in België kerncentrales moet afstoten.

Vakbondsleden en werknemers uit de gas- en elektriciteitssector hebben maandag betoogd bij de gebouwen van Electrabel aan de Rooseveltlaan in Gent. Ze deden dat uit onvrede over het ontslag van een Electrabel-werkneemster, zegt nationaal ACV-sectorverantwoordelijke Chris Vanmol.

Financiën

Aviva, de grootste verzekeraar van Groot-Brittannië, heeft een bod uitgebracht op de nummer twee, Prudential . Aviva biedt 16,9 miljard pond, maar de directie van Prudential wijst het aanzoek af. Een samengaan met Aviva zou de derde grootste verzekeraar van Europa creëren, na het Duitse Allianz en het Franse Axa.

Industrie

De technologiegroep Punch International heeft in 2005 een nettowinst behaald van 41 miljoen euro, meteen de hoogste winst ooit in zijn bestaan. De verzelfstandigingsstrategie die de Oost-Vlaamse groep sinds 2004 nastreeft, wierp in 2005 vruchten af.

De vakbonden van drukinktenfabrikant Siegwerk in Bornem blijven hopen op een eventuele overname van de site. Dat zei Paul Schoeters van de christelijke vakbond ACV gisteren. Vorige week gaf de directie te kennen niet langer te willen investeren in de afdeling in Bornem wegens te verlieslatend. Bij een sluiting staan er 300 jobs op de tocht. De vakbonden zijn vastberaden om te redden wat er te redden valt.

IT & Telecom

De kaderleden en het personeel van de Belgacom-winkels zetten hun prikacties voort. Nog zeker tot woensdag leggen zij het werk dagelijks zo'n 25 minuten lang neer. De actie is gericht tegen de bezuinigingen, waardoor maar weinig personeelsleden op een loonsverhoging kunnen rekenen.

De Amerikaanse computergroep Dell verdubbelt de komende drie jaar zijn aantal werknemers in India tot bijna 20.000. Momenteel stelt Dell zo'n 9.000 mensen tewerk in drie Indiase centra. Dit jaar opent de Amerikaanse computerfabrikant een vierde callcenter in India. Daar kunnen zo'n 1.000 mensen aan de slag. Daarnaast wil Dell ook een fabriek openen en de productontwikkeling uitbreiden.

Media & Internet

Na een vergadering van de ondernemingsraad bij uitgeverij Dupuis in Marcinelle heeft de directie van ,,Media Participations'' voorgesteld om de twee directeurs, die vrijdag waren ontslagen, te herintegreren. Ze wijzen het voorstel af, maar het personeel - dat sinds vorige week in staking was - ging wel opnieuw aan het werk.

Transport

TNT Express , het koerierbedrijf dat onder meer actief is op de luchthaven van Bierset bij Luik, breidt fors uit. Dit jaar worden 100 piloten aangeworven.