In Australië is een overnameduel bezig tussen de energiegroepen Alinta en Australian Gas Light.

Gisteren was Alinta aan zet. Het heeft een vijandig overnamebod uitgebracht op Australian Gas Light, 's lands grootste nutsbedrijf. Alinta zelf is de grootste gasleverancier in West-Australië. Het bod is 7,06 miljard Australische dollar waard. Alinta stuurt aan op een betaling in aandelen. De prijs ligt 3,9 procent boven de laatste slotkoers van Australian Gas Light.

Het bod van Alinta kan niet rekenen op de steun van de raad van bestuur van Australian Gas Light. Die heeft het aanbod verworpen wegens te laag. De zet van Alinta komt niet onverwacht. De twee bedrijven zijn al een tijdlang in een overnamestrijd verwikkeld. Het begon toen Alinta vorige maand 19,9 procent van Australian Gas Light kon kopen. Daarop deed Australian Gas een tegenzet. Het besloot een bod uit te brengen op Alinta. Daarop werd toen een prijskaartje geplakt van 2,72 miljard Australische dollar.

Alinta slaat nu terug met een gewaagde zet. Het biedt immers op een bedrijf met 3 miljoen klanten, met een drie keer grotere beurswaarde. Fondsenbeheerders geven Alinta niet veel kans op slagen. Ze vinden ook dat Alinta te veel voorwaarden heeft gekoppeld aan zijn bod. De beleggers reageerden ook zeer afwachtend. De koersen van beide bedrijven reageerden amper op het overnamebod van Alinta.