Verhofstadt neemt heft in handen
Foto: © Photo News
Premier Guy Verhofstadt laat almaar duidelijker blijken dat de Belgische gevolgen van de energiefusie tussen Suez en Gaz de France hem zorgen baren. Gisteren had hij daarover een onderhoud met de Franse president Chirac.

MET het bezoek aan president Jacques Chirac en diens eerste minister Dominique de Villepin zet premier Verhofstadt zijn demarches voort bij de hoofdrolspelers van de energiefusie. De Franse overheid heeft als meerderheidsaandeelhouder van Gaz de France momenteel de sleutel tot de fusie in handen. Die kan pas doorgaan als de Franse regering eerst een wet wijzigt.

De Belgische premier maakte gisteren duidelijk dat hij afstevent op een stevige onderhandelingsronde met Suez en Gaz de France. Hij is niet van plan om te wachten op een oordeel van de Europese Commissie, verklaarde hij gisteren.

Verhofstadt vreest dat geplande fusie tussen Gaz de France en Suez een monopolie op de Belgische gas- en elektriciteitsmarkten in de hand dreigt te werken. De Belgische premier wil de fusie juist aangrijpen om de concurrentie op de Belgische energiemarkt op te drijven. Hij denkt aan een scenario dat zich ook in de telecomsector heeft afgespeeld. Daar dingen op dit moment drie bedrijven (Proximus, Mobistar en Base) naar de gunst van de consument en dat heeft een prijsdaling in de hand gewerkt.

En hij zegt daarbij niets uit te sluiten. De gesprekken kunnen volgens Verhofstadt leiden tot ,,de verkoop van gebruikte en niet-gebruikte sites en veilingen of afsplitsingen van bepaalde activiteiten, eventueel in de nucleaire sector''.

Volgens Verhofstadt had zowel Chirac als De Villepin het volste begrip voor de Belgische bekommernissen. De Belgische premier verzekerde gisteren dat het voor hem niet belangrijk is wie de aandeelhouder is van de kerncentrales van ons land. Verhofstadt beklemtoonde dat hij enkel bezorgd is om de consument. ,,Lage prijzen zijn mijn doelstelling'', verklaarde hij. De VLD, de partij van de premier, kwam gisteren voor de dag met een standpunt dat naadloos paste in het Parijse discours van Verhofstadt.

Gisteren ontvouwde ook de Vlaamse minister van Energie, Kris Peeters (CD&V), in een gesprek met de zakenkrant De Tijd een tienpuntenplan om de concurrentiewerking op de elektriciteits- en gasmarkt te verbeteren. Peeters vindt dat Electrabel in ieder geval meer elektriciteit moet afstaan aan zijn concurrenten. Vandaag heeft de Belgische marktleider toegestemd om dagelijks zo'n drie procent af te staan en dat vindt de minister onvoldoende. Verder vindt Peeters dat Suez zijn greep op het Belgische aardgasnetwerk moet lossen. Hij is ook van plan om streng toe te zien op de geplande verkoop voor Electrabel van niet-gebruikte productiesites. Critici vinden dat Electrabel niet meteen de interessantste terreinen heeft uitgekozen.

Ten slotte deed de topman van het Franse gasbedrijf Gaz de France gisteren nog een opgemerkte uitspraak. Jean-François Cirelli zei in een interview met de Duitse krant Handelsblatt dat de milieuactiviteiten van de Franse nutsgroep Suez ,,vervangbaar'' zijn. Volgens Cirelli zijn er maar weinig synergievoordelen tussen de waterafdeling en de elektriciteitstak van Suez. Met zulke uitspraken begeeft de topman van Gaz de France zich op glad ijs. Gerard Mestrallet, zijn evenknie bij de fusiepartner Suez, heeft tot nog toe zeer duidelijk gesteld dat het behoud van de milieuactiviteiten in de fusiegroep voor hem prioritair is.

(pse)