Punch International heeft in 2005 een winst van bijna 41miljoen euro behaald, een record.

De winst bedraagt 156 procent meer dan in 2004. Toen werd een nettowinst van ei zo na 16 miljoen euro binnengehaald.

Het resultaat voor belastingen steeg met 92 procent, van bijna 22 miljoen euro tot ruim 41 miljoen euro. De omzet van de technologiegroep steeg met zeven procent tot boven de 231 miljoen euro.

Zowat 42 procent van die omzet haalt Punch nu uit zijn Motive-afdeling, die alle activiteiten in de automobielsector omvat.

Vooral door een hele reeks overnames kende Motive in 2005 een omzetstijging van 90 procent. Zo werden onder andere verschillende toeleveranciers als Adifil, OVP en Inalfa ingelijfd. Punch is trouwens altijd een bedrijf geweest waarbij overnames, beursintroducties en het opstarten en afstoten van allerlei activiteiten bijna permanent op de agenda stonden.

Een andere forse groeier is de afdeling Telematix, waarin de activiteiten inzake telematica en draadloze technologie vallen. Vorig jaar was die goed voor één procent van de omzet, nu voor drie procent. Ook daar doen enkele opvallende acquisities zoals Wevada en ICS een flinke duit in het zakje.

De Graphix-afdeling (waaronder Strobbe Graphics, Xeikon en basysPrint vallen) is goed voor 27 procent van de omzet. De omzet van die activiteiten worden slechts voor de eerste vijf maanden van het boekjaar opgenomen. Na de beursgang van Punch Graphix, in mei, daalde de participatie van het bedrijf tot 49 procent en wordt de omzet niet langer gerapporteerd.

Verder omvat de Punch-groep onder andere nog afdelingen voor de assemblage van CRT-beeldschermen (Punch Logistix) en machinebouw en elektronica-assemblage (Punch Technix, waaronder ook de melkrobotproducent Prolion valt). Die waren goed voor 28 procent van de omzet. Ook de omzet uit vastgoedbeheer, de in december 2005 aan Johnson Controls verkochte automotive-activiteiten en de beeldschermactiviteiten voor LG Philips (dat onlangs het faillissement aanvroeg) worden daarin opgenomen.

Volgens Punch zal 2006 een soort overgangsjaar worden. ,,Het wegvallen uit de operationele resultaten van de grafische afdeling, de aan Johnson Controls verkochte activiteiten en de activiteiten voor LG Philips, zullen nog niet gecompenseerd worden door autonome groei bij de rest van de groep. Al is die groei er wel degelijk."

De overnamehonger is ook nog lang niet gestild. ,,Punch is actief op zoek naar nieuwe overnames en heeft verscheidene dossiers in een vergevorderd stadium", zo laat de groep weten.

Vanaf 2007 wil Punch ook een dividend uitkeren.