Kaartlezers doen  de Kafka-test
Vincent Van Quickenborne. Foto: © put
Mediacampagnes van regeringsleden moeten vooraf naar de voorzitters van Kamer en Senaat gestuurd worden. Zij leggen die dan voor aan de leden van de parlementaire commissie Verkiezingsuitgaven. De commissie boog zich gisteren over een nieuw communicatie-initiatief van Vincent Van Quickenborne (VLD), de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging.

Wie administratieve rompslomp meldt op het Kafka-meldpunt, zou van staatssecretaris Q een kaartlezer krijgen. Met zo'n toestelletje kan onder meer de elektronische identiteitskaart (e-ID) worden gelezen. Van Quickenborne trok 82.000 euro uit om tussen april en juni 5.000 kaartlezers te verdelen.

Het initiatief werd niet echt warm onthaald door de parlementsleden. PS-senator Philippe Mahoux vroeg zich af wat zo'n kaartlezer wel was. Waarna er zich een discussie ontspon over de vraag waarvoor het toestel nu precies gebruikt kan worden.

Myriam Vanlerberghe (SP.A) vond het dossier van de staatssecretaris dan weer onduidelijk. ,,Wie zal dit krijgen en wie zal oordelen over wat nu precies Kafka is.'' Volgens Willy Cortois (VLD) zal er een hele administratie nodig zijn om alles bij te houden. ,,Ik stel voor om deze parlementaire discussie te melden aan de Kafka-site'', besloot Gerolf Annemans (Vlaams Belang).

Voorzitter Herman De Croo (VLD) zag uiteindelijk ,,veel aarzelingen'' in de commissie. ,,Dan is het nee.'' Met die woorden werd het idee van de VLD-staatssecretaris begraven.

Opmerkelijk, want sinds september vorig jaar deelt de overheid gratis kaartlezers uit aan twaalfjarigen die hun eerste e-ID ontvangen. Met dat initiatief van minister voor Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A) kunnen jongeren terecht bij beveiligde chatboxen op het internet.

(ste)