HMV, de Britse keten van boeken- en platenwinkels, verloor gisteren 3,9 procent aan waarde omdat het zich niet wil laten overnemen.

AANDEELHOUDERS van de winkelketen waanden zich eind januari eventjes in de zevende hemel, toen ze in The Times lazen dat het investeringsfonds Permira geïnteresseerd was in HMV. Dat bedrijf is bekend van de gelijknamige cd-winkels en de boekenketen Waterstone's, met een vestiging aan de Brusselse Adolphe Maxlaan. Op 30 januari werd het aandeel maar liefst 17 procent duurder. Permira, een van de grootste investeringsfondsen van Europa, zou bereid zijn 800 miljoen pond neer te leggen voor het bedrijf.

De overname leek op dat moment zinvol. HMV was op de beurs zwaar aangeslagen. De stijgende olieprijzen tasten het gezinsbudget voor entertainment aan, en de opkomst van on line winkels als Amazon.com en iTunes betekent ernstige concurrentie voor ketens als HMV.

Voor investeringsfondsen is dergelijk aangeschoten wild een aantrekkelijke prooi. Ze zijn erin gespecialiseerd om ketens van overbodige ballast te ontdoen, ze concurrentiëler te maken en eventueel samen te voegen met andere bedrijven. Op die manier creëren ze waarde en kunnen ze hun investeringen doen renderen.

Maar een week na het spectaculaire nieuws kwam de domper: HMV wees het bod af. Permira had 190 pence over voor het aandeel dat een halfjaar eerder nog meer dan 250 pence was waard geweest. Veel te weinig, oordeelde de bedrijfstop. Voor de kleine belegger was de afwijzing een koude douche: het aandeel zakte begin februari naar 172 pence.

Maar een maand later flakkerde de hoop weer op: Permira verhoogde zijn bod tot 210 pence, en HMV was bereid het in overweging te nemen. Maar de markt bleef sceptisch. Analisten misten een strategische visie van Permira. Het aandeel bleef hangen rond 190 pence. Vorige week kwam dan het nieuws dat HMV ook 210 pence niet genoeg vindt. Het bedrijf denkt zelf meer aandeelhouderswaarde te kunnen scheppen. Onder meer via de overname van een andere boekenwinkel, Ottakar. Ook een nieuwe website en thuisbezorging zouden wapens moeten worden in de strijd tegen het slinkende marktaandeel.

Analisten steunden de plannen en plakten een koersdoel van 240 pence op het bedrijf in een standalone- scenario. Op dat moment waardeerde de markt HMV op 188 pence per aandeel, minder dan de introductiekoers waartegen het bedrijf in 2002 naar de beurs was gekomen.

Gisteren werd dan het laatste hoofdstuk in de overnamestrijd geschreven. Permira liet weten dat het afziet van een hoger bod. De koers van het aandeel zakte prompt tot 183 pence. Toch nog een stuk hoger dan de 164,25 pence van vlak voor het eerste Permira-bod.

(rmg)