Elektronische identiteitskaart wordt nauwelijks gebruikt
Foto: rr
Ruim 42 procent van de Belgische internetgebruikers heeft een elektronische identiteitskaart (eID), maar minder dan één procent heeft die al online gebruikt.

DE cijfers staan in een enquête die werd uitgevoerd door het studiebureau Indigov, in opdracht van Adobe Systems, de Amerikaanse maker van software voor documentbeheer. Dat opent vandaag zijn eID Competency Centre in Diegem.

Adobe is het bedrijf achter de pdf-bestanden, die vaak gebruikt worden als elektronisch document. Het bedrijf heeft dan ook veel belangstelling voor technologische systemen die het mogelijk maken om zulke documenten elektronisch te ondertekenen. De Belgische eID biedt die mogelijkheid. Maar dan moeten er voldoende mensen zijn die de technologie ook echt gebruiken. En daarmee is het droevig gesteld.

Toch zijn er relatief veel eID-bezitters onder de surfende bevolking - tot nog toe werden de kaarten vooral aan jongere mensen uitgedeeld. Van de internetgebruikers onder de dertig jaar heeft al meer dan de helft (54,2%) een eID op zak.

Maar van alle internetgebruikers beschikt slechts 8% over de kaartlezer die nodig is om on line eID-toepassingen te gebruiken. En dat ondanks het lopende overheidsprogramma waarbij jongeren onder de 18 zo'n kaartlezer gratis kunnen verkrijgen. Nog minder mensen - 16 van de 754 ondervraagden - hebben ook de benodigde software geïnstalleerd, en amper zeven ondervraagden verklaarden dat ze hun eID ook effectief hebben gebruikt (voor de elektronische belastingaangifte Tax-on-web, om veilig te chatten of in een toepassing van Certipost).

Dat betekent niet dat de Belgen niet graag met de kaart zouden werken. Van de internetters die nog geen eID bezitten, zegt ruim 44% dat ze zich binnen zes maanden een kaartlezer zouden aanschaffen. Het grote probleem zit in de beschikbare toepassingen. Van de eID-bezitters die geen lezer willen aanschaffen, zegt liefst 58% dat ze ,,op dit ogenblik toch niets met hun kaart kunnen doen'', en 28% dat de eID ,,technisch nog niet helemaal in orde is''.

Welke toepassingen zouden de Belgen kunnen bekoren? Vooral het opvragen van gemeentelijke documenten (66% heeft interesse) en e-banking (62,2%). Chatten (22,8%) en e-shopping (38,7%) zijn minder grote trekkers.

Met de kennis van de werking van de eID is het relatief goed gesteld. Wel denken heel wat mensen ten onrechte dat een gestolen eID door een dief misbruikt kan worden (75,5%) of dat ze een elektronische pen nodig hebben om een elektronische handtekening te zetten (61,5%).

Indigov en Adobe besluiten dat er ,,een groot gevaar'' is dat de bevolking afhaakt als er niet snel en ,,massaal'' duidelijke, herkenbare toepassingen ter beschikking worden gesteld.

Met zijn nieuwe eID Competency Centre in Diegem hoopt Adobe dat alvast te stimuleren. Het centrum kwam er op initiatief van topman Bruce Chizen van Adobe Systems. Het moet een aanspreekpunt worden voor overheidsinstellingen die met de elektronische identiteitskaart willen werken.

(wdp)