Volvo bouwt S40 ook in China
Op de werkgelegenheid in Gent zal de Chinese fabriek niet meteen invloed hebben. Foto: © EDM
Volvo gaat de S40, een van de modellen die in Gent geproduceerd worden, ook in China bouwen.

Dat zal gebeuren in een bestaande fabriek in Chongquig. Die fabriek is eigendom van Changan Ford, een joint venture tussen Ford (het moederbedrijf van Volvo) en het Chinese concern Changan.

Volgens Volvo-woordvoerder Mark De Mey zal dit geen invloed hebben op de werkgelegenheid in Gent. Daar werken nu zo'n 5.000 mensen. ,,We gaan in China een tienduizend stuks van de S40 bouwen, maar die zijn alleen bestemd voor de lokale, Chinese markt. In Gent bouwen we tussen de 250.000 en 260.000 wagens per jaar en die gaan allemaal naar de Verenigde Staten en naar Europese landen. De S40 is trouwens niet het enige model dat we in Gent assembleren. Ook de V50, de S60 en de V70 worden hier gefabriceerd."

Volvo verkocht in 2005 zo'n 4.800 auto's in China, een cijfer dat dit jaar zou verdubbelen. Ook voor de volgende jaren verwacht de Zweedse fabrikant een sterke groei op de Chinese markt. De verkoop van personenwagens verdubbelde er bijna in 2003 en steeg nog eens met vijftien procent in 2004. Dit jaar zou de groei volgens analisten op tien tot vijftien procent afklokken.

Volvo was een van de laatste westerse autofabrikanten die nog geen productiefaciliteit in China hadden.

BMW, een rivaal in het luxesegment, fabriceert al sinds 2003 auto's in China. DaimlerChrysler bouwt momenteel een fabriek in Peking, waar jaarlijks 25.000 Mercedessen van de band zullen rollen.

(fpe)